Binnenkort in Amsterdam: vegetarisch café Beurre

Binnenkort in Amsterdam: vegetarisch café Beurre

Zijn jeugd en de kookstijl van zijn tante Karin Gaasterland vormden de inspiratie voor de naam. Medio maart opent Kim Jongbloed, in het oude pand van Pica in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, samen met zijn vrienden Skip Hemelaar en Hugo van den Biggelaar, Cafe Beurre, met een vegetarische kaart.

Kim Jongbloed is een neef van Karin Gaasterland, auteur van Cuisine Carine en een van de oprichters van Balthazar’s Keuken.

‘Ik heb altijd in en met de horeca gewerkt’. vertelt Kim Jongbloed. ‘Eerst bij mijn tantes restaurant in de bediening en later bij de Wijnwinkel in de 9-straatjes in Amsterdam, die ook veel wijnen aan de horeca leveren.’

Sleutelontvangst

‘Medio december heb ik het contract voor overname getekend en de sleutel half januari in ontvangst genomen’, vertelt Jongbloed. ‘Toen wisten we nog niet precies wanneer de horeca weer zou mogen openen.'

Daarom werd op zekerheid gespeeld en werd alles afgestemd om ergens midden maart te kunnen openen.

Partners

'We vinden sfeer en gezelligheid belangrijk en dat past ook bij de warme en gulle kookstijl die we gaan voeren.’ De zakenpartners van Jongbloed zijn vrienden en zullen wel betrokken zijn bij de zakelijke koers maar geen actieve rol in het café gaan spelen.

Vegetarische kaart

Bij Café Beurre wordt geen vlees of vis wordt geserveerd. ‘We willen heel bewust met eten omgaan maar zonder het stempel vegetarisch. ‘Gewoon lekker koken is het uitgangspunt maar wel bewust omgaan moet voeding en dus ook met zuivel. We betrekken onze zuivelproducten van biologische en biodynamische melkboeren in de buurt van Amsterdam.'

Klontje boter

Hij vervolgt: 'Boter heeft voor mij een dubbele betekenis. Vroeger zei mijn Oma al dat een klontje boter goed voor mij was. En boter zit ook heel erg in de kookstijl van mijn tante Karin Gaasterland die verantwoordelijk wordt voor de  keuken van Café Beurre.’  

Couverts binnen en buiten

Het restaurant is nu in de laatste fase van de verbouwing en gaat binnen 38 couverts inclusief de bar en buiten straks als het terras opent er nog eens zo’n 40 aan toevoegt.

‘De eerste maand staat mijn tante ook daadwerkelijk in de keuken en daarna hebben we een kok aangenomen die bij Foer en Café Binnenvisser heeft gewerkt. Maar Karin blijft betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe gerechten en de menukaart.'

Gerechten

Momenteel is het team, naast het afronden van de verbouwing,  druk bezig met het testen en ontwikkelen van gerechten. 'In de eerste week van maart zullen we een paar testdiners gaan draaien. We willen heel toegankelijk blijven en moeten ervoor waken dat we een soort elitaire hotspot worden, de buurt erbij betrekken blijft heel belangrijk voor ons.'