Flinke stijging in aantal petities open horeca

Flinke stijging in aantal petities open horeca

'Stop de lockdown', 'Houd de horeca open', 'horeca en winkels open in Hengelo'. Het zijn enkele voorbeelden van de petities die zijn gestart voor een open horeca. De weerstand tegen de harde lockdown lijkt te groeien. Werkgevers pleiten voor aanpassing van de regels omdat bedrijven steeds meer in de knel komen.

Alleen al werden er in de afgelopen periode 46 petities gestart op Petities.nl voor het opheffen van de algehele lockdown.

Opening in eigen stad

Daarnaast zijn er initiatiefnemers die pleiten voor opening in hun eigen stad zoals werd gedaan voor Deventer, Hengelo en Utrecht. In Deventer verenigde ruim 1200 ondernemers (horeca en retail) en vastgoedeigenaren zich in Stichting Deventer BinnenstadManagement (SDBM). Ze vragen om een opening van de stad omdat ze al bijna twee jaar sterk worden belemmerd in de bedrijfsvoering vanwege de coronacrisis. De petitie is ruim 28.000 keer ondertekend.

In Hengelo sloegen ruim 600 ondernemers (horeca en retail) en vastgoedeigenaren de handen ineen. Ze hebben zich verenigd in Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH). Ook zij vragen om een heropening van de horeca.

Demonstraties

Ook vinden steeds meer demonstraties plaats tegen de lockdown. Demonstranten liepen met lichtjes zoals fakkels en lampions door de straten van onder meer Utrecht, Sittard, Maastricht, Sneek en Roermond en eisten opening van onder meer winkels en horeca.

Het meest massaal was het protest tegen de coronamaatregelen in Sittard. De demonstranten liepen met kaarsen, lampions en brandende lichtjes van mobieltjes door de binnenstad.

Gemeentebesturen

Een aantal gemeentebesturen heeft het deze week voor de ondernemers opgenomen en gepleit voor in elk geval gedeeltelijke heropening van de winkels, horeca en cultuursector. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen horen donderdagavond digitaal welke coronamaatregelen het kabinet vrijdag wil aankondigen.