Duitse en Franse wijnboeren verwachten flink lagere druivenoogst

Duitse en Franse wijnboeren verwachten flink lagere druivenoogst

Duitse wijnboeren rekenen dit jaar op de kleinste druivenoogst sinds 2017. Ook Franse wijnboeren hebben dit jaar ook te lijden gehad onder slechte weersomstandigheden.

In Duitsland zorgen een late vorst, flinke regen, hagel en wisselvallig weer hebben ervoor gezorgd dat de druivenoogst sterk varieert, afhankelijk van de regio en druivensoort. In Duitsland wordt bijvoorbeeld de bekende Riesling-wijn gemaakt.

In totaal wordt 7,9 miljoen hectoliter vers geperst druivensap verwacht, meldt brancheorganisatie het Duitse Wijninstituut vrijdag. Een hectoliter is 100 liter, wat gelijkstaat aan 133 standaardflessen wijn. De oogst zou ongeveer 9 procent minder zijn dan vorig jaar en 10 procent onder het tienjarige gemiddelde van 8,8 miljoen hectoliter liggen.

Hagelbuien

In de bekende wijnstreek de Moezel hebben hagelbuien in mei de opbrengst zo hard getroffen dat de kleinste oogst in vijftig jaar verwacht wordt. De brancheorganisatie rekent op een daling van 30 procent vergeleken met vorig jaar. De twee grootste Duitse wijnbouwgebieden, Rheinhessen en Pfalz, zijn grotendeels aan de vorst ontsnapt.

In andere wijngebieden in het oosten en het midden van Duitsland, Saksen en Saale-Unstrut, gaan boeren uit van afnames tot 70 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Franse wijnproductie laag

Franse wijnboeren hebben dit jaar ook te lijden gehad onder slechte weersomstandigheden. Voor 2024 werd begin oktober voorspeld dat de oogst een van de slechtste van de laatste jaren wordt, vooral in bekende wijnstreken zoals de Champagne, Bourgogne en Beaujolais. Dit komt door de natste septembermaand in 25 jaar.

De verwachting is nu dat de wijnproductie in Frankrijk uitkomt op 37,5 miljoen hectoliter, wat vergelijkbaar is met het slechte jaar 2021.

Geen fors hogere prijzen

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) verwacht geen fors hogere prijzen voor een fles wijn, ondanks de matige oogst. Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW: 'Ik maak me geen zorgen dat de prijzen verdubbelen.'

Van Houtert benadrukt dat er nog geteerd wordt op 2023, toen er juist veel te veel wijn was geproduceerd. Wijn wordt inmiddels bovendien overal ter wereld gemaakt, legt Van Houtert uit. 'De problemen die we in Europa zien, zijn er niet of minder in Zuid-Amerika.' Ook komt veel wijn uit Zuid-Afrika of Chili.

'In de grote mix zal er genoeg keuze zijn om in een bepaalde klasse wijn te kopen', concludeert de voorzitter.

Bekijk deze collectie

Drankenkaart

Duik in de wereld van smaak en verfijning met deze nieuwe collectie. Ontdek alles over de kunst van het samenstellen van de perfecte drankenkaart, van bieren tot cocktails, koffie tot thee en wijnen. Laat je inspireren door deskundige inzichten en trends die de gastbeleving naar een hoger niveau tillen.