Meer restaurants en catering in Nederland, minder cafés

Meer restaurants en catering in Nederland, minder cafés

Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen.

Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Groei eventcatering

Het totaal aantal bedrijven in de eet- en drinkvoorziening nam tussen 1 oktober 2007 en 1 oktober 2024 met 83 procent toe, van bijna 38.000 tot 69.000. De meeste groei zat echter in eenpersoonsbedrijven in de eventcatering. Onder eventcatering verstaat het statistiekbureau naast mensen die op feesten of bruiloften eten verzorgen ook zelfstandige (freelance) koks, barista's en kelners. Ook restaurants die eten maken voor alleen bezorging vallen hieronder. Zonder eventcatering was er een groei van 25 procent in de eet- en drinkvoorziening.

Nederland telt 27.000 bedrijven in de eventcatering, 16.000 restaurants en opgeteld ook zoveel snackbars, fastfoodrestaurants, lunchrooms, eetkramen en ijssalons. Cafés waren ooit de grootste groep, maar daar zijn er nu nog 8000 van over.

De meeste eet- en drinkvoorzieningen zijn eventcatering (27.000 bedrijven), gevolgd door restaurants (16.000), overige eetgelegenheden (snackbars, fastfoodrestaurants, lunchrooms, eetkramen en ijssalons met ook 16.000), cafés (8000) en kantines en contractcatering (1000).

Meer eenmanszaken

De sector voor bedrijven die eten en drinken aanbieden telt vooral flink meer eenmanszaken. In de eventcatering is het aantal bedrijven met één persoon nu bijna tien keer zo groot als in 2007.

CBS-econoom Marjolijn Jaarsma ziet een aantal mogelijke verklaringen voor die trends. Bruine cafés hebben het al langer lastig, legt ze uit, onder meer door het rookverbod en de sluiting van cafés tijdens de coronaperiode. Jaarsma oppert ook dat mensen liever andere dingen doen in hun vrije tijd, zoals een hapje eten.

Tijdens de coronaperiode heeft het aantal eenmanszaken in de eventcatering bovendien een vlucht gemaakt, omdat mensen niet naar restaurants konden maar wel eten en drinken thuis lieten bezorgen. Ook kan het zijn dat mensen die in die periode hun baan in de horeca verloren zelf een bedrijfje begonnen. Daarnaast speelt ook de opmars van festivals een rol en groeit het aantal eenmanszaken volgens de econoom altijd, als onderdeel van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Eet- en drinkvestigingen in Flevoland verdrievoudigd

Een bedrijf kan meerdere vestigingen hebben, daarom zijn er meer vestigingen in de eet- en drinkvoorziening (ruim 74.000) dan bedrijven (bijna 68.000 op 1 januari 2024). Het aantal bedrijfsvestigingen in de eet- en drinkvoorziening is het hardst gegroeid in Flevoland, met een verdrievoudiging tussen 2007 en 2024.

De top-3 van groei wordt gecompleteerd door twee provincies die tevens in de top-3 staan bij de grootste economische groei: Noord-Holland en Utrecht. In deze drie provincies is het aantal inwoners ook het meest toegenomen ten opzichte van 2007.

Bijna de helft van alle eet- en drinkvoorzieningen in Holland

De meeste eet- en drinkvoorzieningen zijn in Noord-Holland (25 procent), Zuid-Holland (21 procent) en Noord-Brabant (13 procent). Deze drie provincies zijn dus samen goed voor 59 procent van alle eet- en drinkvoorzieningen in Nederland.

Noord-Holland blijft met meer dan 600 eet- en drinkvoorzieningen per 100.000 inwoners de provincie met meeste vestigingen per inwoner. De relatief toeristische provincies, zoals Zeeland (bijna 500 per 100.000 inwoners) en Limburg (meer dan 400 per 100.000 inwoners), komen op respectievelijk plek twee en vier.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.