KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Duurzaamheid is meer dan alleen strijd tegen voedselverspilling

KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Duurzaamheid is meer dan alleen strijd tegen voedselverspilling
Marijke Vuik (fotobron: Guus Schoonewille)

Begin oktober was ik uitgenodigd voor een exclusief Dutch Cuisine Diner bij de Dyck in Woubrugge.

Hier werden we door drie absolute topchefs, Niven Kunz van Triptyque, Luc Kusters van Bolenius en Martijn Koeleman van de Dyck, verrast met Hollandse klassiekers in een nieuw jasje. Als ik al geen soft spot had voor de Nederlandse keuken, dan is dat na dit diner zeker veranderd. De veelzijdigheid van de gerechten vond ik indrukwekkend, met een sterke focus op duurzaamheid door lokale en seizoensgebonden producten.

Een ander mooi voorbeeld van hoe duurzaamheid steeds belangrijker wordt in de gastronomie, zijn de groene Michelinsterren die dit jaar voor de vierde keer zijn uitgereikt. Maar liefst acht restaurants gingen er met een groene ster vandoor. Een bijzondere onderscheiding voor inspirerende en ambitieuze chefs die koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid in de horeca en de keten daaromheen.

Duurzaamheid in de horeca gaat gelukkig veel verder dan alleen de keuken. In de hotellerie zien we steeds meer ‘groene’ oplossingen, zoals duurzaam meubilair, eco-vriendelijk textiel en dak- of binnentuinen die de luchtkwaliteit verbeteren. En dat slaapt toch net een stuk lekkerder. Ons land kent inmiddels ruim 750 hotels met een Green-Key-keurmerk: hotels die uitblinken in milieuvriendelijke keuzes voor energie, water, afvalbeheer en een gezond binnenklimaat voor zowel gasten als medewerkers. Hier is het wat mij betreft extra ‘groen’ toeven.

Wat me trots maakt, is dat we als branche op veel fronten vooruitgang boeken op het gebied van duurzaamheid. Horecaondernemers zetten zich in voor een betere toekomst met mooie initiatieven zoals biologisch ijs, vega(n) borrelsnacks, meer hybride producten, voedselbossen, verantwoord frituren en duurzame wellnessfaciliteiten. En aan zee dragen horecagelegenheden bij aan schonere stranden en jachthavens. Het is fantastisch om te zien dat gastvrijheid en duurzaamheid steeds meer hand in hand gaan en dat is best iets waar we trots op mogen zijn.

Marijke Vuik is eigenaar van Biercafé Doerak, Café Het Klooster en Slijterij Hoptic in Delft. Ook is ze organisator van twee bierevenementen in Delft. Ze is sinds 7 maart 2023 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.