Ondernemers starten petitie: beëindig lockdown horeca en retail

Ondernemers starten petitie: beëindig lockdown horeca en retail

Ondernemers die zich hebben verenigd in Amsterdam City, zijn een petitie gestart voor een open horeca en retail in Nederland. In de petitie wordt opgeroepen om te tekenen voor een beëindiging van de lockdown na 14 januari.

De petitie is in één dag meer dan 1500 keer ondertekend. De initiatiefnemers stellen dat met de in december afgekondigde lockdown, de schade niet kan worden gedekt met afhalen en de steunmaatregelen. 'Reserves van bedrijven zijn verdwenen en winkels en horecabedrijven gaan kopje onder.'

In de petitie wordt opgeroepen:

  • Zorgvuldig te kijken naar de voorbeelden uit de ons omringende landen
  • Zorgvuldig te kijken naar de gunstige ontwikkelingen met betrekking tot de omikronvariant
  • Actie te ondernemen om ook in Nederland de zorg op een noodzakelijk peil te brengen
  • De lockdown op 14 januari voor de bedrijven te beëindigen.

Inschatting deskundigen

De inschatting van de deskundigen is vooralsnog dat eind januari 'verdere ruimte wordt verwacht om maatregelen te versoepelen'. Het Outbreak Management Team (OMT) zegt nu nog niet te denken aan een snelle versoepeling van coronamaatregelen.

Routekaart KHN

De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari veilig open, zo stelt ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De branchevereniging heeft daarom een nieuwe routekaart gelanceerd.

routekaart

Met deze routekaart laat de branchevereniging ook aan het nieuwe kabinet zien hoe de horeca gefaseerd op een veilige en verantwoorde wijze open kan. De routekaart is gebaseerd op ervaringen en adviezen van horecaondernemers en bevat concrete suggesties om op zeer korte termijn tot heropening van de horeca te komen.

Nieuwe kabinet aan zet

KHN is van mening dat de mogelijkheid voor een verantwoorde heropening per direct, maar uiterlijk 15 januari, er is. Er wordt volop geboosterd, zodat voor eind januari vrijwel iedereen die dat wil een booster heeft gehad. Dit is een van de parameters om te versoepelen. Met het huidige vaccinatietempo is er dus geen reden meer om de harde lockdown nog langer te handhaven.

‘Het is tijd om de rekening van de crisis niet langer bij (horeca)ondernemers te leggen en het feitelijke probleem - de zorgcrisis - aan te pakken. Ondernemers en hun team willen hun mouwen weer opstropen en de deuren openen voor gasten. Het belang van de horeca als veilige ontmoetingsplaats van mensen (op afstand en met regels) is groot en wordt enorm onderschat. De samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. De horeca is er klaar voor.’