My Shifts Academy wil met gratis opleiding medewerkers behouden voor horeca

My Shifts Academy wil met gratis opleiding medewerkers behouden voor horeca

My Shift, een platform waar uitzendkrachten en zzp'ers op zoek kunnen naar shifts bij werkgevers, start met My Shift Academy om medewerkers te behouden voor de horeca. Met gastdocenten uit de top van de Nederlandse horeca en een breed assortiment van bedrijven kunnen de leerlingen zich ontwikkelen tot professional.

De opleiding is gratis: leerlingen verdienen geld bij het horecabedrijf waar ze werken en ondertussen kunnen ze een vakdiploma zelfstandig werkend kok of gastheer/vrouw halen.

My Shifts is een initiatief van Volker Willems, initiatiefnemer van My Shifts en de Academy: ‘Als mij 10 jaar geleden iemand had gezegd dat ik docent wordt of sterker nog een eigen opleiding ga beginnen had ik je keihard uitgelachen. Maar ik ben bloedserieus en samen met mijn rechterhand Duane Chia gaan wij in volle vaart zorgen dat deze opleiding van de grond komt.'

Mismatch

Willems: 'Ik begon op mijn 15e als leerling horecaondernemer manager bij Bilderberg Chateau Holtmuhle in Tegelen. Vrij snel bleek dat ik kok ging worden omdat mijn talent daar lag. Nu ben ik 21 jaar verder en heb ik door heel Europa gewerkt en van alles gedaan. Vier jaar geleden ben ik begonnen met detacheren van koks door heel Europa.'

'Wat me opviel dat het ongelooflijk moeilijk is voor de grote managers om goed personeel te vinden. Ze moesten met veel te veel verschillende bedrijven samenwerken om hun rooster te vullen en het was lastig om kwalitatief personeel te vinden. Ook de betaling van horecamedewerkers moest naar mijn mening omhoog.' Hij startte My Shifts.

Samenwerking SVH

Willems wil met de My Shifts Academy een volgende stap maken. 'De horeca krijgt klap na klap met de vele maatregelen en lockdowns. De horeca loopt leeg en het personeel dat er nog is is alles behalve gelukkig. Ik wil nu zorgen voor nieuw talent voor onze branche.'

'We moeten daarvoor modern, cool, motiverend en vakkundig zijn en handjes zijn nodig, maar echte koks en gastheren/vrouwen worden een een zeldzaamheid. We moeten dus echte vakopleidingen gaan geven.'

'We hebben met SVH de juiste partner gevonden die het mogelijk maakt om snel te starten. SVH begint volgende maand met het implementeren van onze online Academy. In februari dienen wij ons opleidingsplan in en gaat onze studiegids online. Het gaat dus allemaal niet lang meer duren voordat we kunnen starten. Verwachte startdatum is 1 april 2022.'

Leren op de werkvloer

'Onze horecaprofessionals en gastdocenten, van vinoloog tot sterrenchef, gaan ons helpen en de leerlingen begeleiden, coachen en examineren op de werkvloer. Leerbedrijven door het hele land hebben we genoeg. Ook hier gaat het van tweesterrenzaak tot vakantiepark. Keuze genoeg dus. We moeten deze opleiding zo leuk maken dat iedereen er zin in heeft en dat gaat me lukken ook', aldus Willems.

Door het hele land zijn locaties geregeld voor special skillstrainingen. Aan het begin en op het einde van de opleiding gaat de hele groep op kamp: een introkamp van een paar dagen en afsluitingskamp van ruim een week.

'Meer realistisch leren kan eigenlijk niet. Leerlingen leren alle technieken, hygiëneregels, kostprijsberekening, menusamenstelling, wijnkennis en alles andere wat nodig is om jezelf horecaprofessional te noemen.'

De basisopleidingen kunnen vanaf 6 maanden afgerond worden. Aansluitend is er de professional opleiding. Deze kunnen, afhankelijk van de aangesloten modules en eventuele aantoonbare voorkennis/ervaring, 1 tot 2 jaar duren.

Beloning

Als leerling bij My Shifts ga je tussen de €4,50,- als 16 jarige en €11,75 als volwassene verdienen. Salaris is afhankelijk van je leeftijd en de opleiding die je volgt. Daarnaast krijgen de leerlingen een reiskostenvergoeding, gratis werkkleding, feestjes, barbecues, excursies en natuurlijk een vakdiploma aan het einde van de rit

'Er staan nu al 15 leergierige enthousiastelingen in de startblokken om een opleiding bij ons te volgen. Onze Academy is 100% non-profit. We doen dit puur omdat we vakidioten zijn met liefde voor de horeca en wij niets liever willen dan mensen enthousiast maken over onze geweldige branche.’

Geïnteresseerde leerlingen kunnen zich online aanmelden. Ook gastdocenten zijn nog welkom.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.