Nederlands eendenvlees: lekker en lekker lokaal

Nederlands eendenvlees: lekker en lekker lokaal
Menno Post

Wat je van ver haalt is lekker. Maar wat je van dichtbij haalt, is nog veel lekkerder. En duurzamer. Dat geldt ook voor Nederlands eendenvlees. Naast oog voor dierenwelzijn en een duidelijke herkomst hebben Nederlandse producenten volop aandacht voor smaak. Lekker vlees van uitstekende kwaliteit haal je van dichtbij!

Een bijzonder Nederlands vleesproduct is de eend. Nederlands eendenvlees is mals, sappig en smaakvol. De eend wordt van oudsher op de Veluwe gehouden. In de loop van de jaren bouwden de producenten van eendenvlees een enorme expertise op. Het resultaat: een schone sector die op diervriendelijke manier produceert. En boven alles een zeer smaakvol kwaliteitsproduct met brede gebruiksmogelijkheden.

Heerlijke combinaties

Nederlandse eend is de perfecte basis voor de meest smaakvolle, culinaire en feestelijke gerechten. Als chef verras je je gasten bijvoorbeeld met een traditionele confit de canard van Nederlandse eend. Of wat denk je van een salade met gerookte eend? De mogelijkheden zijn groot. En één ding is zeker: met Nederlandse eend zet je iets bijzonders op tafel.

Volop keuze in kwaliteit

Makro heeft een bijzonder breed assortiment kwaliteitsvlees. Van het meest sappige rundvlees tot aromatisch varkensvlees en Nederlandse eend. Die laatste is bovendien verkrijgbaar in veel variaties: van hele eend tot eendenbouten, van gerookte eendenborst tot pekingeend.

Eend in bijenwas

Menno Post, chef van Olivijn in Haarlem met één Michelinster kookt graag bewust met producten van eigen bodem. In Groots 3, het magazine van Makro, staat zijn verhaal centraal. Zijn signature dish is in bijenwas gerijpte, wilde Nederlandse eend met pompoen-zoetzuur, mais en saus van gezouten karamel. Hij vertelt bevlogen over de ontwikkeling van het topgerecht, met Nederlandse eend in de hoofdrol.

Menno: 'Kijk, een chef is ook een soort boer. Je moet begrijpen hoe de natuur werkt. We kwamen op het idee om de eend te vullen met venkel en specerijen en om 'm op deze manier te laten rijpen. Bijenwas is waterdicht en zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Dit zorgt voor een schoon en veilig huis waarin de eend van binnenuit marineert.'

Dopen en rijpen

Na het vullen van de eend, wordt hij in bijenwas gedoopt. De waslaag sluit de eend 100% af. Hierdoor kan het vlees 10 weken rijpen. Het openen is een klein spektakel, waarbij de chef de eend aan tafel kraakt. Hierbij komen de heerlijke geuren van het vlees en de vulling vrij. Daarna volgen de laatste bereidingen.

Verschillende bereidingen

De eend komt op drie manieren terug op het bord. De gemarineerde eendenborst komt met een cuisson. De pootjes worden gekonfijt, zodat ze supermals worden. En van het karkas maakt de chef een volle jus, die alle smaken verenigt. Maisblokjes, pompoenkrokantjes, puree en zoetzuur van pompoen en een saus van laurier, mandarijn en jeneverbes met een karamel van gecondenseerde melk maken het gerecht helemaal af. Het resultaat: een bijzonder en chefwaardig topgerecht, waarin alle smaken optimaal samenkomen. Een culinaire creatie van topniveau, met een prachtig Nederlands kwaliteitsproduct aan de basis.

Dit artikel is gesponsord door Makro.

Levi van Grand Café Nieuw Bruin met de vaste bezorger van Makro. Foto: Daan Podt.

Een succesvolle horecaonderneming bouw je samen

De horecaondernemers van Bistro De Herberg, Steakhouse Carnal en Grand Café Nieuw Bruin weten allemaal als geen ander wat er komt kijken bij het dagelijks runnen van een onderneming en de waarde van samenwerken met de voordeligste groothandel van Nederland. 'Essentieel is een partner die met je meedenkt, weet wat gasten willen en je van A tot Z ondersteunt.'

Marinka Roza, Product Marketeer Chef’s Harvest bij Farm Frites: 'Consumenten verlangen naar eerlijke, lokale gerechten en concepten.'

Chef's Harvest proberen? 'Verse friet, vol van smaak'

De rustieke Chef's Harvest friet van Farm Frites onderscheidt zich in smaak en kwaliteit. Verwen je gasten, verbeter je marge en ontzorg je brigade met de ambachtelijke friet van Agria aardappelen van Hollandse bodem.

Restaurant 
Steven in 
Nijmegen wist het terras met twaalf tafels uit te breiden door ze op trappen te plaatsen.

FlexTable: omzet verhogen met een slim tafelonderstel

De horecawereld draait om aanpassingsvermogen, en dat begrijpen vader en zoon Ivo en Luc Breukers maar al te goed. Na de recente overname van FlexTable hebben zij het onderstel op cruciale punten verbeterd, waardoor het product nu optimaal functioneert. Het resultaat is een doorontwikkeld ontwerp dat de traditionele uitdagingen in de horeca tackelt.

Ahmed Baglari: ‘Ik wilde een concept bedenken dat voor mij een doorlopende marketing creëert.’

BY AMI serveert sprookjesachtige koffie met een wow-factor

Koffie is in de horeca meer dan een drankje. Het is een ervaring. Ahmed Baglari, eigenaar van restaurant BY AMI, doet er elke dag alles aan om zijn 'Fairytale' concept tot in de kleinste details door te voeren —zelfs in de koffie. Wat is zijn geheim en hoe creëert hij bij elk koffiemoment een 'wow-factor'?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.