Sterchef Jean-Michel Hengge overleden

Sterchef Jean-Michel Hengge overleden

Jean-Michel Hengge (1952), eigenaar en chef-kok van restaurant Muller in Groningen en voormalig lid van Les Patrons Cuisiniers, is op 4 november 2021 na een kort ziekbed overleden.

Op de website van Les Patrons Cuisiniers zegt Cees Helder over Jean-Michel Hengge:  'Jean-Michel was een heel aardige vent. Het was altijd heel plezierig hem bij Les Patrons te ontmoeten. Kleurrijk en eigenzinnig was hij ook. Hij had een heel eigen kookstijl en zienswijze en alles in zijn leven draaide bij hem om zijn keuken. Ik herinner me dat Jean-Michel weinig op had met moderne technieken en het liefste vanuit de klassieke basis aan de perfectionering van zijn ambacht en verfijning in zijn smaken werkte. Ik bewonderde de aandacht die hij voor zijn sauzen had. Jean-Michel was altijd aan het werk deze verder te perfectioneren en in elegante balans te brengen. Daarmee wist hij zich echt te onderscheiden.'

Restaurant was een omweg waard

Helder vervolgt: 'Ook al zat hij met zijn restaurant Muller in Groningen niet bepaald naast de deur, het was altijd de omweg waard om bij hem te eten. Hij bracht unieke invloeden mee dankzij zijn jeugd in de Elzas. Daar lag zijn basis voor de keuken. Zuurkolen en paddenstoelen wist hij als geen ander te gebruiken. Die paddenstoelen plukte hij vaak zelf. De natuur was echt een diepe passie. Tegenwoordig doen veel meer chefs aan wildplukken, maar voor hem was dat altijd al dé manier om een unieke en verse signatuur aan zijn gerechten te geven. Hij plukte ook vaak zilte groenten als lamsoor langs de Waddenkust. Het was eenvoudigweg een tweede natuur om zijn omgeving altijd terug te laten komen in zijn gerechten.'

De lach was nooit ver weg

'Les Patrons Cuisiniers is een vriendenclub en ook in die persoonlijke omgang bracht hij zijn eigen stijl mee. Jean-Michel was altijd oprecht geïnteresseerd in anderen en had vooral met John Halvemaan en Martin Kruithof een bijzondere band. Wat mij het meest voor de geest staat als ik aan die tijd terugdenk, is dat hij altijd blij was en enthousiast en de lach nooit ver weg was. Het is ontzettend verdrietig dat hij zo vroeg is overleden. Wij zullen hem missen en leven mee met zijn nabestaanden die rouwen om een bijzonder man.'

Restaurant Muller

Restaurant Muller van Jean-Michel Hengge in Groningen sloot op 1 juli 2017 de deuren. Noemenswaardig is dat hij in 2012 zijn Michelinster wist te behouden na een conceptwijziging in het restaurant. Hij ging verder zonder personeel, en kon er nog maar maximaal tien gasten ontvangen. 'Het is dan ook fantastisch dat ik de ster opnieuw krijg’, zei hij toen tegen Misset Horeca.

Over Jean-Michel Hengge

Hengge werd geboren in het Franse Barembach. In een Zwitsers hotel ontstond zijn liefde voor de horeca. Hij werd er chef-kok en werd verliefd op een Groningse. In 1976 verhuisde hij naar deze stad. Tot 1980 was hij chef-kok bij La Cremaillere, in 1991 werd hij chef-kok bij restaurant Muller, waar hij in 1992 eigenaar van werd. Van 1992 tot 2012 had het restaurant een Michelinster.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.