Haagse hotels realiseren ruim 40 procent minder voedselverspilling

Haagse hotels realiseren ruim 40 procent minder voedselverspilling

Hotels in de regio Den Haag verspilden in de afgelopen periode 44,5 procent minder voedsel. Dit is het resultaat van hun deelname aan de Food Waste City Challenge. Lees hier hoe ze dat deden.

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild. De horecasector is een van de grootste verspillers: in Nederland zo’n 61 miljoen kilo per jaar.

De Food Waste City Challenge - een initiatief van Rabobank, de Stichting Samen tegen Voedselverspilling en de gemeente Den Haag – wil deze verspilling tegen gaan.

Deelnemers aan de Food Waste City Challenge in de regio Den Haag probeerden op drie fronten winst te behalen om verspilling in hun hotelkeukens in te dammen: inkoop, opslag en bereiding van voedsel. Daarbij kregen ze hulp van experts van Wastewatchers en van de gemeentelijke duurzaamheidskring voor Haagse hotels.

De Food Waste Challenge is door Rabobank opgezet om in de horecasector de ecologische voetafdruk van voedsel te verkleinen. ‘De marges in de horeca zijn klein. Tegelijkertijd is het toch een voedselverspillingshotspot,’ aldus Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank.

Food waste tips

Deze tips komen van deelnemer Hotel De Bovenste Molen uit Venlo. Dit hotel beperkte de voedselverspilling rond het ontbijt met 76 procent.

Plan nauwkeurig
Schat beter in hoeveel ontbijtgasten je verwacht. En welke. ‘Op weekdagen hebben we veel zakelijke gasten, die nemen een snelle cappuccino met een bakje yoghurt. In het weekend komen mensen hier om te genieten.’

Communiceer
‘Het begint bij de receptie, die gasten attendeert op het ontbijt. Wijs iemand aan als aanspreekpunt voor keuken en bediening tijdens het ontbijt: wat staat er nog, hoeveel gasten verwachten we nog?’

Wees creatief
‘We willen onze gasten een rijk buffet aanbieden. Dan moet je creatief in je presentatie zijn. Als de grootste drukte voorbij is, worden de schalen kleiner.

Betrek je gasten
De Bovenste Molen legde leaflets op het buffet met de suggestie om niet te veel op te scheppen: ‘We zien u graag terug bij het buffet’.

Besparen betekent beter verdienmodel

Jos Klerx van de Rabobank vervolgt: ‘Het lijkt dan een abc’tje, maar de mogelijkheden voor voorkomen, verminderen en verwaarden van verspilling moeten wel inzichtelijk gemaakt worden. Dat lukt dankzij de Food Waste Challenge, wat bijdraagt aan het verdienmodel én aan het verduurzamen van de onderneming.’

Het individuele online programma: Food Waste Challenge, is in Den Haag doorontwikkeld tot een project waarbij de deelnemers gezamenlijk optrekken in de Food Waste City Challenge. Daardoor leren de chefs van elkaars fouten en successen.

Zes hotels pakten het zo aan

Zes hotels in de regio rondden de uitdaging met succes af. Na een nulmeting in september, waarbij gedurende alle openingsdagen in één week het voedselafval van het ontbijt werd gemeten, werd het besparingspotentieel vastgesteld.

Hierna werkten de bedrijven zes weken met hulp van de experts van Wastewatchers aan het realiseren van deze ambities. Bij de slotmeting is wederom gedurende een week al het voedselafval gemeten. Hieruit bleek dat de hotels 44,5 procent minder voedselverspilling realiseerden. Goed voor een besparing op jaarbasis van 9181 kilo voedsel, wat een waarde heeft van € 70.108,- en gelijk is aan een uitstootvermindering van ruim 18.000 kilo CO2.

Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid bij de gemeente Den Haag: ‘Een mooi resultaat en een win-win situatie; eten klaarmaken en aanbieden dat vervolgens niet wordt besteld en opgegeten, is zonde van de tijd en het geld van de hotels. Het is bovendien een verspilling van grondstoffen en dus niet duurzaam. Met de Food Waste City Challenge slaan we nu twee vliegen in één klap.’