Feitelijk was 2020 het feestjaar voor Die Port van Cleve, maar vanwege alle lockdowns en coronamaatregelen waren feestelijkheden nauwelijks mogelijk. ‘Anderhalf jaar geleden stonden we aan de vooravond van wat wij dachten een bijzonder en gedenkwaardig jaar zou worden vanwege ons 150-jarig bestaan’, zegt Maikel Stabij, algemeen directeur van Aeon Plaza Hotels waar Die Port van Cleve deel van uitmaakt.
‘Niemand de corona-pandemie kunnen voorzien. Die Port van Cleve ging van het hoogste bezettingspercentage naar de laagste ooit. Maar dit hotel heeft twee wereldoorlogen en de Spaanse griep meegemaakt en kan dat nog na vertellen, dat zal met corona net zo zijn.’
De Commissaris van de Koning voor Noord-Holland Arthur van Dijk: ‘Die Port van Cleve heeft een rijke historie, vooraanstaandheid, reputatie en maatschappelijke betrokkenheid. Ik feliciteer Die Port van Cleve met het predicaat Hofleverancier.’
150 jaar Die Port van Cleve
Maandag 5 september 1870 opende Die Port van Cleve stipt om 12:00 uur haar deuren, zo vertelt een krantenadvertentie van destijds. Toen was het hotel een bierhuis waar ook Hooiberg-bier gebotteld werd, samen met Heineken. Later werd het een eethuis, inmiddels is Die Port van Cleve bekend als hotel.
In 1870 waren de eigenaren, de gebroeders Hulscher, vooruitstrevende ondernemers die hun tijd ver vooruit waren. Zo boden ze het bier aan in een open locatie, legden ze als een van de eersten elektrisch licht aan door het gehele pand en lieten ze (revolutionair voor die tijd) vrouwen toe in hun etablissement. Zes van deze gedenkwaardige momenten zijn verwerkt in de nieuwe hotelkamers waardoor het verhaal van 150 jaar Die Port van Cleve verder wordt verteld aan de komende generaties.
Verbinding met vorige eigenaren
De huidige hoteleigenaar heeft goed contact met de kinderen of zelfs kleinkinderen van de vorige eigenaren, zij waren dan ook uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn. Stabij: ‘Elke keer hoor ik weer nieuwe verhalen over vroeger en wat Die Port van Cleve door de jaren heen heeft betekend voor haar omgeving.’ Zo is het een gaarkeuken geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog, pionier voor vrouwenrechten en was het de eerste brouwerij van Heineken.
‘Nu doen we actief mee met StreetSmart, een project van Streetfood door verspilling tegen te gaan en daklozen te helpen met een maaltijd. Het is van belang om mee te doen in en met je buurt. Het ontvangen van het predicaat Hofleverancier is voor ons een belangrijk moment en bewijst dat we goed bezig zijn. Op naar de volgende 150.’
Hofleverancier
Het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' kent de Koning toe aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 of een veelvoud van 25 jaar bestaan.
De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn, net als de onderneming zelf. Koning Willem I voerde in 1815 het Predicaat Hofleverancier in en sindsdien hebben diverse bedrijven deze ontvangen. Momenteel telt Nederland ruim 600 Hofleveranciers, waaronder slechts 10 hotels.
Dit zijn de hotels in Nederland met het predicaat Hofleverancier:
- Beaumont, Maastricht
- Bilderberg De Keizerskroon, Apeldoorn
- De Roode Leeuw, Amsterdam
- Dennenheuvel, Epe
- Die Port van Cleve, Amsterdam
- Fletcher Familiehotel Paterswolde, Paterswolde
- Herberg 't Zwaantje, Mook
- Het Landhuis, Oldenzaal
- Hotel Central, Roosendaal
- 't Lansink, Hengelo