Chef-kok Paul en diens broer Ralph Kappé hopen de zaak nog voor die eventuele sluiting over te kunnen nemen. Iets waar ze al maanden mee bezig zijn. 'Dit is voor ons een onaangename verrassing.'
De advocaat van de restaurant-eigenaar zou aanvullende informatie hebben verstrekt, waarmee opnieuw een Bibob-advies wordt aangevraagd. Over enkele weken moet dan duidelijk worden of de gemeente de voorgenomen sluiting doorzet. Maar Kovacevic kan ook dan nog naar de rechter stappen om de sluiting aan te vechten.
Broers Kappé
De broers Paul en Ralph Kappé, chef-kok en sommelier van Monarh, vertellen erg te zijn geschrokken van de berichtgeving in de media. Het onderzoek is gericht op de eigenaar en niet op hen. Paul Kappé noemt het nieuws tegenover de redactie van Misset Horeca een onaangename verrassing. 'Wij werken hier heel hard, deze zaak is ons kindje.' De broers Kappé vormen al jaren het gezicht van de zaak.
De broers hopen dat ze het restaurant op korte termijn kunnen overnemen. Iets wat al maanden in de planning lag. 'We hebben gesproken met mensen van de gemeente, die hebben gelukkig bevestigd dat deze procedure nog heel lang kan duren. De hoop is dat we de zaak al hebben overgenomen voor die eventuele gedwongen sluiting.'
Strafrechtelijk onderzoek
Het Bibob onderzoek houdt vermoedelijk verband met de Tilburgse transportonderneming van de eigenaar waar begin dit jaar een strafrechtelijk onderzoek naar liep omdat ‘een ongebruikelijke bedrijfsvoering zou worden gevoerd'. Het bedrijf zou niet hebben voldaan aan een vordering voor het uitleveren van administratiegegevens en er zouden werknemers niet op papier hebben gestaan.
Geen vergunning voor Monchou
Voor het nog te openen restaurant, genaamd Monchou in Tilburg - waar Kovacevic ook eigenaar van is - wil de gemeente om dezelfde reden nog geen vergunning verlenen. In Breda loopt er ondertussen een Bibob-onderzoek naar sterrestaurant Wolfslaar. In 2019 nam Kovacevic de exploitatie hiervan over.
Misset Horeca heeft Kovacevic om een reactie gevraagd, maar een antwoord blijft vooralsnog uit. Tegenover het Brabants Dagblad zegt hij: 'Er is niks gaande waar ik me zorgen over maak. Er zijn geen rare activiteiten, ik ben een normale ondernemer. We blijven gewoon onze gasten ontvangen, net zo gastvrij als anders.'
Wet Bibob
De Wet Bibob heet voluit ‘Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’. Met de Wet Bibob wil de overheid voorkomen dat een bepaalde vergunning die zij afgeeft wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Als uit onderzoek blijkt dat de aanvrager van de vergunning niet integer zou hebben gehandeld, kan de overheid de vergunning intrekken. Restaurant 1857 ging door een misverstand rondom de Bibob-toets bijna niet open omdat de benodigde vergunning uitbleef. De eigenaar werd door een verwisseling van voorletters verward met iemand anders.