Over de maand juli noteert het CBS een daling van het aantal faillissementen: vorig maand werden zijn er 12 bedrijven mínder failliet verklaard dan in juni. Het aantal tot en met juli uitgesproken faillissementen lag in 2021 ruim de helft lager dan in dezelfde periode in 2020.
Economische experts voorspelden een jaar geleden de grootste crisis sinds de jaren dertig. De records die werden voorspeld zijn juist tegenovergesteld: het aantal faillissementen is in dertig jaar nog niet zo laag geweest.
Eerst werd voorspeld dat najaar 2020 een piek zou laten zien, ING voorzag zelfs een verdrievoudiging van het aantal faillissementen. Dat lijkt vooralsnog uit te blijven, al hangt het beëindigen van de steunmaatregelen als een donkere wolk aan de horizon. Ook is voor grote bedrijven het punt bereikt waar ze dit jaar geen verdere TVL meer kunnen ontvangen omdat ze al aan het maximumbedrag per jaar zitten.
Piek in mei 2013
Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013, daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af, schrijft Faillissementendossier.nl. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak en sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In juli 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990.
Horeca niet langer zwaarst getroffen
In de meeste overzichten van de afgelopen anderhalf jaar was de horeca vaak de sector waar (relatief) de meeste faillissementen vielen. In juli was dat echter de sector bouwnijverheid. In absolute aantallen was de handel de bedrijfstak met de meeste faillissementen, maar handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.