Bericht om te stoppen met de coronasteun komt hard aan bij horecaondernemers

Bericht om te stoppen met de coronasteun komt hard aan bij horecaondernemers

De afbouw van de coronasteunpakketten komt veel te vroeg, zo stelt branchevereniging KHN. 'De horeca is sinds 26 juni, maar met 1,5 meter-beperkingen weer open. Voor veel horecazaken zal het herstel nog lang duren.'

De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en er is weinig geld om te investeren. De angst bestaat dat er in het derde en vierde kwartaal veel zaken omvallen en de positie van werknemers onder druk komt te staan als de steun per 1 oktober wegvalt.

Aanvullende financiële compensatie middels maatwerk vanuit de overheid blijft voorlopig dan ook keihard noodzakelijk, inclusief een coronaherstelplan waar KHN al geruime tijd op aandringt bij het kabinet.

Financiële situatie

Het omzetverlies in de horeca in 2020 kwam neer op ongeveer €8 miljard voor de traditionele horeca. Het overgrote deel van de horeca is vanaf 15 maart 2020 ruim 10 maanden gesloten geweest, behalve voor afhalen en bezorgen.

Vanaf mei mochten alleen de terrassen open, wat slechts voor een zeer kleine groep horecaondernemers enige ruimte bood. Dat betekent dat het eerste half jaar van 2021 zo goed als verloren is. Bovendien was de subsidie voor de horeca nooit 100%, waardoor horecaondernemers ruim 5 miljard aan eigen geld in hun bedrijf hebben gestoken.

Daarnaast zijn er enorme schulden opgebouwd. Dit verlies valt niet meer goed te maken. Bovendien zullen veel zaken nog niet hun volledige omzet kunnen draaien door de 1,5 meter-afstand of doordat het toerisme/de zakelijke markt nog op gang moet komen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Het interen op eigen vermogen heeft de slagkracht van veel ondernemingen aangetast. Je kunt bedrijven nu niet gaan straffen voor het feit dat ze door de naweeën van de crisis nog niet op eigen kracht vooruit kunnen komen. Ondernemers doen er alles aan om de zaken weer op te starten. Dus in plaats van het abrupt beëindigen van steun, is maatwerk hard nodig.'

NOW regeling horeca

Maatwerk

Voor veel horecaondernemers is de crisis echt niet over. 'Dat op enig moment op een doordachte en evenwichtige manier steunmaatregelen langzaam maar zeker worden teruggedraaid, is goed. Maar de uitvoering zal langs de menselijke maat moeten worden gelegd.'

KHN vindt het van cruciaal belang dat er wordt gekeken naar een oplossing voor de enorme schuldenberg waarmee veel ondernemers blijven zitten en de afbouw daarvan met hulp van de overheid. Zowel bij uitgestelde belastingen als subsidie of krediet (garanties) en bij stapeling van belasting en andere vorderingen van bijvoorbeeld verhuurders en leveranciers.

CoronaHerstelplan

KHN heeft in een CoronaHerstelplan beschreven hoe deze problemen moeten worden ondervangen om de horeca toekomstperspectief te bieden. Dit plan heeft KHN de afgelopen maanden gedeeld met bewindspersonen, de Tweede Kamer en de informateur Mariëtte Hamer. De uitwerking van de afbouw is nu deel van de formatie.

Zolang het internationale toerisme en de (internationale) zakelijke bestedingen nog stagneren, zal er voor een groep bedrijven ook NOW- en/of TVL-steun nodig zijn in de tweede helft van 2021, eventueel met een doorloop naar 2022.

NOW

Moeilijke tijd

De komende tijd moet uitwijzen hoe de horeca zich herstelt. Willemsen: 'Veel sectoren binnen de branche gaan nog een moeilijke tijd tegemoet. Omdat de 1,5 meter-regels niet rendabel zijn, maar ook omdat grote (zakelijke) bijeenkomsten en het op kantoor werken nog op gang moeten komen.

Hotels en zalencentra hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer en voor (party)cateraars was lange tijd de groepsbeperking een enorme rem. Zij zullen een inhaalslag willen maken. Het is dan ook zaak dat de 1,5 meter-afstand zo snel mogelijk komt te vervallen, zodat er zo snel mogelijk kan worden toegewerkt naar een rendabele exploitatie.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.