Ricardo van Ede wordt mede-eigenaar van het restaurant dat hij samen met Reggy Bouwens opent. 50/50 is dat (nog) niet. 'Het is opbouwend.' Ede legt uit dat is afgesproken dat hij ieder jaar een hoger percentage van het eigenaarschap in handen krijgt. Het concept komt van zijn hand. Cucina Soho komt in het pand waar House of Houston is gevestigd, waar Bouwens eigenaar is. 'Via gezamenlijke vrienden kwamen we met elkaar in gesprek. Het begon met de open vraag 'wat zou jij er starten als ik er iets nieuws zou willen beginnen'. Ik heb hem toen twee A-viertje geappt.' Eind van het verhaal? Of ik het zelf niet wilde doen.' Van Ede was inmiddels zo enthousiast, dat hij die kans graag wilde aangrijpen.'
Simpel, maar goed eten
House of Houston ondergaat momenteel een restyling. 'Je krijgt er straks een beetje het Italiaanse jaren zestig gevoel. Een zaak waar je met z'n allen aan tafel gaat en dan heerlijk gaat eten.' Begin oktober moet het restaurant de deuren gaan openen. Het concept? 'Gekscherend noem ik het de Italiaanse kantine, maar daarmee bedoel ik dat het simpel, maar goed eten is. Vers, en niet duur. De Italiaanse keuken leent zich daar perfect voor.' Het restaurant krijgt een kleine, maar regelmatig wisselende kaart met een aantal goede vlees- en visgerechten en mooie pasta's. 'Maar denk ook aan mooie olijven, ingemaakte groentes, mooie hammetjes en inktvis.'
Het restaurant telt straks 120 couverts binnen en 80 zitplaatsen buiten. Een hoofdgerecht is er al vanaf 16 euro verkrijgbaar en de Italiaanse bites staan vanaf 4 euro op de kaart. Een glas huiswijn kan worden besteld voor 4,50 euro.
Van Ede zegt de afgelopen jaren met veel plezier te hebben gewerkt bij Boat&Co in Amsterdam, waar hij tot september in de keuken te vinden is. 'Maar dat ik straks op mijn fiets naar het werk kan en zo iets vanaf het begin op kan starten vind ik nu ook heel erg leuk.' Van Ede verhuisde drie jaar geleden voor de liefde naar Den Haag. 'En ik vind het echt heel erg fijn om daar te wonen.'
Over Ricardo van Ede
Van Ede heeft een mooie cv opgebouwd, maar wel met aardig wat wisselingen. Van Ede startte zijn carrière in 1983 bij Chalet Royal in Den Bosch. Vervolgens was hij met 21 jaar de jongste chef-kok ooit met een Michelinster tijdens zijn dienstverband bij De Graaf van het Hoogveen in Noordwijk. Daarna werkte enkele jaren in het buitenland. Voordat hij zijn eigen delicatessenshop begon, werkte hij als chef bij Brasserie van Baerle en bij Le Garage. Ricardo van Ede verdiende afgelopen jaren zijn strepen onder meer bij restaurants als Neva, Ricardo’s in Odeon en Nevel. Ook werkte hij korte tijd bij restaurant Hoogendam. Daarna bij café-restaurant Carels. De afgelopen paar jaar werkte hij bij Hangar in Amsterdam en daarna bij Hotel Boat&Co.