Met ingang van 10 juli wordt een sluitingstijd van 00:00 ingevoerd in de horeca en blijft 1,5 meter afstand inclusief placeren overal verplicht. Openstelling met Testen voor Toegang in de horeca mag voorlopig niet meer. Dit betekent een sluiting van de nachthoreca.
Vanaf het moment dat de nachthoreca weer open mocht na anderhalf jaar sluiting, waren er problemen met Testen voor Toegang. Bij meerdere teststraten liep de wachttijd in het heropeningsweekend op door technische problemen in het ICT-systeem. Verschillende horecabedrijven moesten daardoor hun geplande activiteiten annuleren. Ook bleek de toegangsapp fraudegevoelig omdat bezoekers printscreens van geldige qr-codes konden laten zien en daarmee toegang kregen.
Het weekend erna namen discotheken alle voorzorgsmaatregelen die nodig waren. Mét strenge controles aan de deur op qr-code en identiteitsbewijs. Omdat de app fouten bevat - de app zou zo ontwikkeld moeten zijn dat fraude niet mogelijk is -, voerden horecaondernemers extra controles uit.
Toch waren er op meerdere horecalocaties - zo bleek achteraf – gasten aanwezig die besmet waren met het coronavirus. In veel gevallen waren de besmettingen te herleiden naar jongeren die zich hadden laten vaccineren met het Janssen-vaccin na de 'Dansen met Janssen-campagne' van demissionair minister De Jonge. Mensen die zich 's ochtends hadden laten vaccineren met het Janssen vaccin konden 's avonds, met geldige qr-code, uitgaan.
Risico voor horecaondernemer
De horeca liep het risico. Die werd opgezadeld met een fraudegevoelige app en met mensen met geldige QR-codes aan de deur die helemaal niet beschermd waren. Het kabinet liet de horeca het risico lopen en schoof ze ook nog de schuld in de schoenen. Toen de besmettingen onder jongeren opliepen, verkondigde demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid doodleuk dat 'het systeem goed is, maar dat horecagelegenheden zich wel aan de regels moeten houden.'
En ook collega-minister De Jonge was zich van geen kwaad bewust dat zijn oproep aan jongeren om zich te laten vaccineren met het Janssen-vaccin consequenties zou kunnen hebben, alhoewel hij zijn Janssen-beleid na twee uitgaansweekenden toch terugdraaide door te zeggen dat jongeren na vaccinatie twee weken moeten wachten op een geldige qr code.
En nu gaat de nachthoreca weer op slot. De vraag is waarom er nu zulke rigoureuze maatregelen nodig zijn. Met aanpassingen in de app, strengere controles, beter testen, vaccineren en het aanpakken van de rotte appels, kun je de besmettingen op termijn weer naar beneden brengen. Daarvoor hoef je niet de nachthoreca helemaal te sluiten en buitenevenementen te verbieden of aan banden te leggen.
Vakanties redden
Maar er is haast geboden, want er speelt nog iets anders. De buitenlandse vakanties moeten worden gered. Door het hoge aantal besmettingen in Nederland, mede door het vele testen, dreigt Nederland rood te kleuren op de Europese vaccinatiekaart. Dat betekent dat Nederlanders die op vakantie willen naar het buitenland te maken kunnen krijgen met strengere inreisvoorwaarden. Afgelopen week deed de Tweede Kamer een beroep op het kabinet om te voorkomen dat Nederland op rood gaat 'want hardwerkende Nederlanders zijn toe aan een welverdiende vakantie.'
Met het afschaffen van Testen voor Toegang krijgen we minder positieve testen in de statistieken en voorkomen we misschien dat Nederland code rood krijgt. Het zou een logische redenatie kunnen zijn. Rutte en De Jonge houden echter vol dat vakanties geen rol hebben gespeeld in het besluit om de horeca aan banden te leggen. Overigens zei De Jonge eerder wel 'te willen voorkomen dat Nederland een code rood-land wordt.'
Het lijkt het erop dat het kabinet gevoeliger is voor de emotie rond de zomervakantie, dan voor de economische gevolgen voor horecaondernemers. Wrang, omdat vakantie voor de meeste horecaondernemers op dit moment een utopie is.
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.