Duo afkomstig van tweesterrenrestaurant gaat zelf ondernemen

Duo afkomstig van tweesterrenrestaurant gaat zelf ondernemen

In een voormalig koetshuis in Roosendaal beginnen Joey en Joke van Heesbeen hun eigen restaurant; restaurant 1857. De naam leidt terug naar het bouwjaar van hun onderkomen. Het duo werkte hiervoor beide bij tweesterrenrestaurant Pastorale van Bart de Pooter in België.

Joey was sous bij Pastorale, Joke was er patissier. Joke gaat haar vakgebied in hun nieuwe zaak combineren met dat van gastvrouw. Het jonge stel, 25 en 24 jaar, heeft een ander horecastel aangetrokken als medewerkers. Rob van Werkhoven wordt sous bij Restaurant 1857 en zijn partner Denise Choufoer sommelier. Beiden komen over van Restaurant De Ertepeller in Papendrecht.

Ambities van de chef

De ondernemers gaan in Roosendaal zowel lunches als diners - tot zeven gangen - serveren. Dit doen ze van dinsdag tot en met zaterdag. De sluitdagen zijn zondag en maandag.  'We beginnen heel rustig met 20 couverts. De maximale capaciteit zal ongeveer op 45 liggen.' Over hun ambities wil Joey van Heesbeen niet te hoog opgeven.

Joke en Joey van Heesbeen
Ondernemers Joke en Joey van Heesbeen

‘Het wordt een mooi niveau. Ik kook wat ik leuk vind en waar wij blij van worden. ’ Het woord Michelinster wil hij niet in de mond nemen. ‘We moeten nog beginnen,’ lacht de chef.

Nieuwe keuken

Het oude koetshuis (monument) is inmiddels voorzien van een serre en een geheel nieuwe keuken (Miikitco). Historische elementen zoals een drinktrog voor de paarden, een oude broodoven en een hooikorf blijven behouden in het interieur. ‘ Het was een enorme bouwval; alles moest grondig worden aangepakt. Zoals het dak, de elektra, leidingen, water. Echt alles.’

Van Heesbeen: ‘Bij Wouter van Laarhoven (Alma in Oisterwijk) vond ik de keuken heel gaaf. Onze keuken is ook open, met chefstable. Eigenlijk kun je vanaf elke tafel de keuken wel zien… Wij hebben gekozen voor dezelfde leverancier en krijgen ook het dekton. Materiaal dat er uit ziet als marmer, maar het is geprint en gebakken. Het is hitte en zuurbestendig. Wij kozen voor een donkere tint en combineren dat met hout. De afzuiging hangt aan draden in de nok van het pand.’

Keuken Restaurant 1857 Roosendaal

Zodra de coronamaatregelen het toelaten wil het stel gasten gaan ontvangen. ‘Wij streven er naar om eind mei de verbouwing af te ronden, zodat we in juni – zodra het mag – binnen gasten kunnen ontvangen. We beginnen heel rustig met 20 couverts. De maximale capaciteit zal ongeveer op 45 liggen.’

‘Het pand sluit aan op een grote tuin. We gaan zelf kruiden kweken om deze op het bord te gebruiken,’ besluit Van Heesbeen.