Peter van der Arend opent 'half-vegan bierbar': Mikkeller at Morebeer

Peter van der Arend opent 'half-vegan bierbar': Mikkeller at Morebeer
De Vegan Berehap van Mikkeller at Morebeer in Amsterdam.

Beer Loves Food, één van de vier bierzaken van ondernemer Peter van der Arend, gaat per 1 juni verder als Mikkeller at More Beer. Naast een veelvoud aan bieren van de Deense craftbrouwer en de bieren van Van der Arend's More Beer Brewing, is er ook aandacht voor eten: de kaart bestaat uit vegan en biologisch vlees.

Peter van der Arend wilde Beer Loves Food in eerste instantie van de hand doen. Het uitblijven van een koper deed de ondernemer besluiten de samenwerking te zoeken, wat resulteerde in Mikkeller at Morebeer.

De helft van de 30 kranen in de nieuwe zaak wordt gereserveerd voor de bieren van de Deense brouwerij. Op de andere helft van de taps: de bieren van het Nederlandse Morebeer Brewing van Peter van der Arend. Daarnaast ook twee taps voor Gulpener, dat de import van Mikkeller doet voor Nederland, plus negen wisseltaps. Van der Arend: 'Voor bieren van brouwerijen die we 'ook leuk' vinden.'

Samenwerking met gesloten beurs

Nadat de verkoop van Beer Loves Food geen optie bleek, ging Van der Arend op zoek naar een samenwerking. 'Ik wilde daarvoor een internationaal aansprekende brouwerij', vertelt de Amsterdammer. 'En ik ken Mikkel Borg Bjergsø persoonlijk, en toen ik hem benaderde was hij gelijk enthousiast.'

Van der Arend hecht er wel belang aan 'baas in eigen huis' te zijn. 'Dus er zullen wat veranderingen in het interieur plaatsvinden, maar grotendeels blijft alles bij het oude op dat gebied. Het is een deal met gesloten beurs. Ik kan hun exclusieve bieren schenken, 15 op tap en een stuk of 12 tot 15 bieren op fles en blik, en zij hebben een locatie midden in Amsterdam om hun bieren te promoten.'

Voor Mikkeller, dat volgens Van der Arend zo'n 50.000 hectoliter op jaarbasis brouwt, is deze samenwerking de tweede van zijn soort. 'Ze hebben Mikkeller Bars op diverse locaties, maar doordat dit een ander soort samenwerking is, mag  het niet die naam dragen', aldus Van der Arend. 'Daarom doen we het zo. Er is al een gelijksoortige samenwerking, in Zweden, dus helemaal nieuw is het ook niet voor hen.'

50 procent vegan

Naast een samenwerking met de Deense craftbrouwer wordt de kaart van Mikkeller at Morebeer half vegan, half natuurvlees. Chef Jesse Oudejans specialiseerde zich tijdens lockdownperiode in vegan recepten. Zijn nieuwe menukaart is voornamelijk geïnspireerd op de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken.

Als veganist of vegetariër moet je het in veel restaurants doen met dezelfde vegaburger of die eeuwige quiche”

'We gebruiken bijvoorbeeld de veelzijdige Japanse vleesvervanger seitan. Dit bereiden we zelf in allerlei vormen, voegen er onze unieke kruidenmengsels aan toe en combineren het met smaakvolle zelfgemaakte bouillons.' Voor de niet-vegan gasten staat er vlees van huisleverancier Vleesch & Co op de kaart. Peter van der Arend: 'Dit is natuurvlees van biologisch gecertificeerde kuddes die hun hele leven lekker buiten lopen in Nederlandse natuurgebieden. Door half vegan en half vlees te bieden, voorzien we in een behoefte van veel gasten.

Als veganist of vegetariër moet je het in veel restaurants doen met dezelfde vegaburger of die eeuwige quiche. Omgekeerd hebben vleesliefhebbers in vegarestaurants helemaal niets te zoeken. Wij combineren het beste van twee werelden. Eten is gezellig samen zijn. Nu is er in een gemengd gezelschap voor iedereen genoeg te kiezen én genieten met een mooi glas bier.'

Mikkeller at Morebeer: eerste bar in Nederland

Mikkeller at Morebeer wordt de eerste Mikkeller bar in Nederland. De Deense craftbrouwer heeft wel eigen bars in thuisland Denemarken en onder meer in Londen, Berlijn en San Francisco. En nu dus in Amsterdam in samenwerking met Peter van der Arend.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.