Pighetti kwam tijdens zijn zoektocht naar goede Nederlandse friet terecht bij Pieperz, waar hij een week stage heeft gelopen. De bedoeling is om eind oktober een frietzaak te openen net buiten het centrum van Milaan. Pieperz zal hem daarbij ondersteunen.
Twee aardappelsoorten
‘We hebben samen met hem vooral gekeken naar de eigenschappen van een goede frietaardappel’, vertelt Pieperz-eigenaar Ton Verhoeven. ‘Welke rassen geschikt zijn voor verse friet, en welke daar in Italië goed verkrijgbaar zijn.’ Producent HZPC was van de partij om de chef daarover te adviseren. De keuze viel op twee aardappelsoorten: Innovator en Challenger.
De Italiaanse chef was volgens Verhoeven ook gecharmeerd van een aantal Nederlandse snacks. ‘Hij is helemaal wild van de frikandel, die vond hij fantastisch. En hij vond de sauzen geweldig. Hij wil mayonaise, frietsaus, ketchup en curry één-op-één overnemen. Behalve satésaus, dan kon hem niet bekoren. Terwijl dat bij ons een hardloper is.’
Nederland frietland
De frietzaak die Pighetti in Italië opent, zal niet zo groot zijn, vergelijkbaar met Pieperz Eerde. Qua inrichting wil hij focussen op Nederland, weet Verhoeven. ‘In de beleving van de Italianen in Nederland hét frietland. Dat willen ze dan ook uitstralen, onder meer met een oranje logo.’ Ook zal Pighetti zijn Pieperz-diploma ophangen in de zaak. Dit diploma krijgt iedere nieuwkomer bij Pieperz die de interne opleiding heeft afgerond.
Pieperz gaat Pighetti helpen met opstarten, door bestellingen van Sligro te verzamelen en naar hem door te sturen. ‘Frikandellen, kaassoufle’s, emmers mayonaise, onze frituurolie. Dat geeft hem ruimte om op te starten en rustig te kijken waar hij na verloop van tijd zijn eigen spullen kan bestellen.’
Friet in opkomst in Italië
Dat de Italiaanse chef brood ziet in friet, is niet vreemd. Friet is daar al een tijdje in opkomst, met name in Napels. Verhoeven: ‘Daar is al te veel friet, vinden sommigen. Men is bang dat friet de pizza, het nationale erfgoed, in gevaar brengt.’ Ook in Milaan zijn een aantal frietzaken geopend. ‘Maar de kwaliteit kan beter’, zegt Verhoeven, die de ontwikkelingen in het land in de gaten houdt. ‘Ik vind het heel interessant wat daar gebeurt. Ik ben heel benieuwd hoe ze in Italië gaan reageren op verse friet.’
Onderzoek
Hoewel Pieperz zich eerst wil richten op uitbreiding in Nederland, zijn de ambities hoog. Verhoeven kijkt daarbij niet alleen naar Italië; het bedrijf heeft bij Fontys Hogeschool een onderzoek uitgezet om te kijken wat de kansen zijn op de Engelse en Duitse markt.