Een derde van de Nederlanders is van plan het kerstdiner online te bestellen

Uit onderzoek van Thuisbezorgd.nl blijkt dat één op de drie Nederlanders overweegt om het kerstdiner online te bestellen. Bij 18- tot 34-jarigen ligt het percentage nog veel hoger, hiervan overweegt bijna de helft (48%) om het kerstdiner te laten bezorgen.

Waar het voorheen not done was om niet zelf uren in de keuken te zwoegen om het perfecte kerstmenu te serveren, hebben Nederlanders dit jaar andere plannen. In plaats van uit eten gaan of zelf in de keuken te staan, overweegt maar liefst 33 procent om eten te bestellen tijdens de feestdagen. Dit blijkt uit onderzoek van iVox in opdracht van Thuisbezorgd.nl. De kans is groot dat restaurants in de groeiende behoefte gaan voorzien: steeds meer gastronomische restaurants stappen over naar de bezorging van hun maaltijden.

Lokale restaurants

De populariteit van online bestellen tijdens de feestdagen, komt grotendeels ten goede van lokale ondernemers. Ruim 65 procent van de Nederlanders bestelt op dit moment het liefste bij lokale restaurants. Tegelijkertijd blijkt uit data van Thuisbezorgd.nl dat het online bestellen rond de kerstdagen al langer in de lift zit. In de afgelopen drie jaar is het aantal bestellingen tijdens de feestdagen met 30 procent toegenomen. Daarbij zijn ‘Derde Kerstdag’ en Nieuwjaarsdag al veel langer vaste prik voor veel Nederlanders, die zichzelf op die dagen het liefst trakteren op ‘guilty pleasures’. Volgens het onderzoek beweert maar liefst 8 op de 10 Nederlanders bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag online eten te bestellen.

De horeca heeft nog niet duidelijk of het met kerst de deuren mag openen voor gasten. Deze knoop is nog niet definitief doorgehakt. Wel klinkt vanuit de Haagse wandelgangen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de horeca in zijn geheel weer open kan met deze feestdagen. Voor restaurants is er nog enige hoop, maar duidelijkheid is er nog niet.

Kerst en de horeca

Duidelijkheid is echter wel wat de horeca wil. KHN: ‘Met de onduidelijkheid rondom de sluiting kunnen horecaondernemers moeilijk plannen maken, terwijl dit – zeker rondom kerst – cruciaal is.  ‘Waar moeten ze rekening mee houden qua inkoop, personeel, variabele kosten? Bovendien zijn door de horecasluiting de voorraden bij leveranciers ook kleiner, dus hoe eerder er meer duidelijkheid komt, hoe beter.’ De meeste horecazaken houden er in hun planning rekening mee de deuren gesloten te moeten houden en zetten dus in op afhaal en maaltijdbezorging. Jacob Jan Boerma kookt met de kerstdagen bij mensen thuis. ‘Drie avonden hebben we aangeboden’, zo vertelt de topchef over De Leest @ Home. Er hangt echter wel een prijskaartje van 4750 euro aan om de voormalige driesterrenchef bij je thuis in de keuken te hebben staan. ‘Maar het was op de eerste dag al uitverkocht.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.