Jermain de Rozario* heeft deuren in monumentale villa geopend

Jermain de Rozario* heeft deuren in monumentale villa geopend
Jermain de Rozario

Jermain de Rozario heeft op donderdag 23 juli sterrestaurant De Rozario geopend op de nieuwe locatie: de monumentale Villa Prinzen. Het restaurant verhuisde vanaf de Steenweg naar de Markt in Helmond. De chef-kok vertelt over hoe hij het daar anders gaat doen en wat de invulling van het oude pand wordt.

De nieuwe locatie biedt de ondernemer meer groeimogelijkheden. Tot september houdt de chef-kok en eigenaar het aantal zitplaatsen beperkt: voor zo'n 30 personen. Dat terwijl de capaciteit er ruim het dubbele is. 'We willen nu zorgen voor rust en stabiliteit.' Tot september neemt de chef de tijd om de veranderingen die het nieuwe pand met zich meebrengt, eigen te maken. 'We nemen alles opnieuw onder de loep, ook de werkwijze. Waarom moet je rechts inzetten? Het moet vooral lekker en efficiënt werken en dan kan het dus best zijn dat we bepaalde etiquette laten varen. Niet om eigenwijs te zijn, maar puur omdat het op een andere manier fijner werkt. Wanneer alles helemaal goed loopt, kunnen we opschalen.' Onder meer met een grote menukaart: 'Meer keuze bieden aan de gasten, met in ieder geval een rijkere à la carte kaart.' In september is de échte opening gepland. 'Die maand komt er iedere maandag een jonge kok hier koken als gastchef.' Als eerste Cas Pikaar van Doyy in Eindhoven. 'Samen stellen we dan een mooi menu samen.'

Rondje van de markt

De Rozario vertelt dat zijn nieuwe pand ook heel toegankelijk is voor iedereen. 'Dus ook voor alleen een kopje koffie op het terras na het bezoeken van de markt.' Maar ook voor bijvoorbeeld het nabij gelegen woonzorgcentrum zegt hij iets bedacht te hebben. 'Als de kinderen op zondag er bij opa en oma op bezoek gaan, kunnen ze bij ons terecht voor koffie met gebak, maar dan wel op onze manier: creatief, als een soort dessertje.' Ook gaat De Rozario iedere zaterdagochtend een rondje over de markt - gelegen voor het pand - maken. 'Met ingrediënten van die markt, bieden we gasten dan 'Een Rondje Markt' aan: hele simpele gerechtjes op een plankje voor een zachte prijs. De sterzaken tegenwoordig zijn echt heel laagdrempelig, dus hoop daardoor ook een beetje dat oude imago van stoffig en duur weg te halen.'

Oude pand De Rozario

Het oude pand staat ook nog op naam van Jermain de Rozario. 'Daar  hebben we een nieuwe bestemming voor. In dat pand komt een laagdrempelige brasserie waar we mensen kunnen opleiden. Een plek waar de mensen rustig de tijd krijgen en worden klaargestoomd voor het grote werk. Wil ze daar dingen leren die niet specifiek op school worden geleerd. Bijvoorbeeld het omgaan met collega's.' Het plan hiervoor wordt niet meteen in de praktijk gebracht. 'Wordt misschien pas in oktober. Dat komt niet alleen door corona, maar ook omdat ik heb gemerkt dat ik mijn ideeën soms té snel uitvoer. Ik moet leren alles goed de tijd te geven, dus eerst de focus op restaurant De Rozario.' Ondertussen is de keuken in het voormalige pand nog wel in gebruik. 'Van daaruit wordt de maaltijdbezorging verzorgd en doen we cateringprojecten.'

Interieur

'Ik ben ontzettend trots op hoe het is geworden', zegt de sterchef over de uitstraling in zijn nieuwe pand. 'Ik wilde echt het Rozario-DNA erin. Het is een beetje subtropisch, chique met een licht Aziatische sfeer. En ondanks dat de zaak groot is, is het er toch warm.'

Ellen de Fockert uit Helmond heeft de styling in het restaurant gedaan. De aankleding met planten en bloemen is door het bedrijf Oogenlust gedaan. 'Zij komen de planten ook wekelijks verzorgen.' Steegaa Interior maakte de meubels op maat.

Over Jermain De Rozario

Jermain de Rozario startte zijn horecacarrière als gastheer. Bij restaurant ’t Parlement verwisselde hij de voorkant voor de keuken en klom hij op van leerling tot chef, om vervolgens van 2013 tot 2016 als chef de partie te gaan werken bij tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. In mei 2016 opende hij zijn eigen restaurant De Rozario in Helmond, dat eind 2018 werd bekroond met een Michelinster.

Jermian de Rozario

In 2014 werd hij Variatiechef van het Jaar en in 2017 werd hij door JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Restaurant De Rozario is aangesloten bij restaurantvereniging JRE-Nederland, de vereniging van jonge restaurateurs in het topsegment.