Consumentenorganisaties storen zich al tijden aan de beperkte geldigheid van de cadeaubon in Nederland. Veel mensen zijn te laat zijn met inleveren zodat de waarde ervan verloopt. Het gaat om alle soorten cadeaubonnen – papieren versies, digitale tegoeden, pasjes et cetera.
Het wetsvoorstel geldt voor alle cadeaubonnen, ongeacht wie de cadeaubon heeft aangeschaft. Ook maakt het niet uit of het gaat om cadeaukaarten met een saldo die in een (online) winkel kunnen worden ingewisseld. Of cadeaukaarten die kunnen worden ingewisseld voor een uitje of een bepaald goed.
Op aandringen van de Tweede Kamer, eind 2018 al, stelt het kabinet voor om de geldigheid van alle cadeaubonnen op minimaal twee jaar te zetten.
Jaarlijks wordt naar schatting voor 1,5 miljard euro aan cadeaubonnen gekocht. De verloren waarde van bonnen die consumenten niet benutten, loopt volgens onderzoek in de miljoenen euro's.
Het staat de uitgevers van cadeaukaarten overigens vrij om een nog langere geldigheid aan hun cadeaubon te koppelen.
Cadeaubon verlopen
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wijst op onderzoek van de Consumentenbond waarin staat dat meer dan de helft van de Nederlanders ooit een cadeaubon heeft laten verlopen. ‘Veel mensen storen zich hier aan en daarom is het goed dat ze langer de tijd krijgen om hun cadeaubon te gelde te maken. Ik zet me op dit thema en bij andere onderwerpen actief in voor een eerlijke economie met voldoende bescherming voor consumenten.’
Het duurde ruim anderhalf jaar voordat het wetsvoorstel klaar is. Het gaat donderdag 16 juli in consultatie, wat betekent dat betrokken organisaties nog kunnen reageren op het plan. Dit kan tot 27 augustus. Daarna gaat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.