Aanvankelijk zou het vernieuwde viersterren- Hard Rock Hotel, in een van de bekendste jugendstilgebouwen van de stad, in april de deuren openen.
'Maar toen kwam corona', blikt general manager Claire van Campen terug. Hoewel het hotel tijdens de verbouwing open was, liep de bezetting terug naar zo'n 6 procent.
Nu de regels iets zijn versoepeld, komen er meer boekingen binnen. In de weekenden zijn zo'n vijftig van de 173 kamers bezet. Een pittige periode na zo'n grootscheepse verbouwing, maar Van Campen maakt zich geen zorgen over het voortbestaan van het hotel.
Muziek als rode draad
Muziek loopt als rode draad door de Hard Rock Hotels, die in 76 landen ter wereld zitten. Hoewel de naam Hard Rock anders doet vermoeden, is in het hotel volgens de manager plek voor alle soorten muziek.
In de kamers kunnen gasten een platenspeler laten neerzetten of een gitaar (met koptelefoon) kiezen om zelf te spelen. Bij binnenkomst op de kamer klinkt - bij de reservering aangegeven - lievelingsmuziek en op de naambordjes van het personeel staan hun favoriete artiesten vermeld, zodat een praatje makkelijk ontstaat.
Maar muziek komt ook terug in het design. Zo is de vloerbedekking voorzien van het patroon van de buik van een gitaar en zijn in het witte beddengoed gitaren verwerkt. In een van de vergaderzalen is een podium en overal zijn spullen te zien van beroemdheden, zoals een leren jack van Jimi Hendrix, gitaren van George Harrison en Eric Clapton en een outfit van Lady Gaga.
'Aversie uit onwetendheid'
De keuze voor Hard Rock Hotels is volgens Van Campen een logische stap, aangezien het hotel een plek is waar veel artiesten en muziekliefhebbers over de vloer kwamen met de Melkweg en Paradiso om de hoek.
Dat is ook te zien in Bar Americain waar meer dan 250 foto's hangen van beroemdheden die het hotel ooit bezochten, zoals Amy Winehouse, UB40, Paul Weller, Van Halen, Elbow en Ramses Shaffy. Afgelopen weekend mocht Candy Dulfer de vernieuwde Rockstar Suite uittesten.
De nieuwe naam viel overigens niet bij iedereen even goed. 'Het was vooral onwetendheid en de aanname dat er overal fluorescerende gitaren zouden komen', zegt Van Campen.
'Maar we hebben juist met heel veel respect voor het verleden het hotel in ere hersteld.'
Daarmee doelt ze onder meer op de lobby die volgens de oude grandeur van het pand uit 1902 is gerenoveerd, evenals de oude marmeren trap. Het bijbehorende bekende art-décocafé Café Americain is gebleven zoals het was.