Zo moet er genoeg ruimte overblijven voor voetgangers en mag de uitbreiding niet ten koste gaan van de volksgezondheid. De openbare ruimte moet hoe dan ook toegankelijk blijven. Café- en restaurantuitbaters moeten voor uitbreiding van hun terras overleggen met omwonenden en ondernemers in de buurt.
De terrassen mogen komen op pleinen, stoepen, brugvleugels, dekschuiten, parkeervakken, langs kades, aan de overkant van de weg en voor het pand van de buren, als die dat goedvinden. Het terras moet na sluitingstijd worden afgesloten.
De verruiming van de terrasregels is tijdelijk en geldt tot het einde van het terrasseizoen: 31 oktober.
Nijmegen
Nijmegen was de eerste stad die aangaf tijdelijke uitbreiding van de terrassen toe te staan. Terrassen mogen volgens de gemeente door een tijdelijke uitbreiding groeien in omvang, maar niet in aantal bezoekers. Een ondernemer kan zo voldoen aan de verplichte 1,5 meter tussenruimte, maar mag niet meer gasten gaan ontvangen dan waarvoor hij een vergunning heeft. Er moet altijd een vrije doorgang voor hulpdiensten overblijven. In drukke horecagebieden wordt de beschikbare ruimte eerlijk verdeeld onder de aanvragers.
Ondernemers hoeven daarvoor geen extra leges of precariorechten te betalen. Meer gemeenten in het land staan positief tegenover tijdelijke uitbreiding van terrassen en zijn de mogelijkheden aan het bestuderen. Volgens Nijmegen is ‘het terras voor veel horecaondernemers van groot belang voor een goede bedrijfsvoering.’ Nijmegen heeft door de jaarlijkse Vierdaagsefeesten veel ervaring met tijdelijke regelingen voor de horeca.
De horeca staat te trappelen om voorzichtig weer open te mogen. Uit onderzoek van TheFork blijkt dat 65% van de respondenten ernaar uitkijkt om weer naar restaurants te gaan en 76% van de ondervraagden geeft aan dat Covid-19 geen financiële impact heeft gehad. Dit is een bemoedigend signaal voor de restaurants. De beperkingen hebben op de ene ondernemer meer invloed dan op de andere.