Veel horecaondernemers voelen zich bekocht door die maatregel omdat het helemaal niet de beloofde 90 procent van de loonkosten vergoedt, maar veel minder.
Van Kent: 'We moeten samen door deze crisis heen. Als de regering belooft om 90 procent van de kosten over te nemen, dan moeten ze dat ook waarmaken. Daarom heb ik minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Koolmees schriftelijk verzocht om antwoord te geven op vragen.'
11 vragen
Van Kent heeft aan de Minister 11 vragen gesteld over de nadere uitwerking van de NOW-regeling waaruit blijkt dat een horecaondernemer niet 10 procent van de loonkosten zelf moet doorbetalen maar ruim 35 procent. De beantwoordingstermijn is 3 weken.
1. Wat is uw reactie op de situatie van de horecaondernemer die in de uitzending van Op1 aangaf dat als hij van te voren had geweten hoe de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voor hem had uitgepakt, hij er niet aan was begonnen?
2. Op basis van welke gegevens heeft u besloten dat 30 procent van de loonsom een reëel percentage is voor werkgeverslasten terwijl dit bij de deze horecaondernemer ruim 52 procent is? Hoe verklaart u dit verschil?
3. Hoe verklaart u het dat deze horecaondernemer in het geval van 100 procent omzetverlies niet 10 procent van de loonkosten zelf moet betalen zoals steeds door u is gecommuniceerd, maar ruim 23 procent? En in de praktijk door de omzet van de eerste twee weken in maart ruim 35 procent?
4. Kunt u zich voorstellen dat als deze horecaondernemer van te voren had geweten dat hij niet 10 procent maar ruim 35 procent van de loonkosten zelf had moeten blijven betalen, hij geen gebruik had gemaakt van de NOW-regeling? Kunt u uw antwoord toelichten?
5. Hoe hadden ondernemers van te voren kunnen weten hoe de NOW-regeling voor hen precies uit zou pakken? En was er op het moment dat dat voor hen duidelijk werd nog de gelegenheid er onderuit te komen zonder het betalen van een boete voor het eventueel alsnog ontslaan van personeel?
6. Indien het sociale verzekeringsloon lager uitpakt buiten de schuld van de werkgever om bijvoorbeeld door medewerkers die ontslag hebben genomen of onbetaald verlof opnemen, wordt dit dan gecompenseerd met de NOW-regeling? Kunt u uw antwoord toelichten?
7. Kunt u zich voorstellen dat deze horecaondernemer – en met hem waarschijnlijk velen - zich nu de NOW eenmaal verder is uitgewerkt, gevangen genomen voelt in deze regeling? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
8. Wat was de tegemoetkoming geweest bij de betreffende horecaondernemer indien hij van de oude regeling voor werktijdverkorting gebruik had kunnen maken? En onder welke voorwaarden was dat dan geweest?
9. Kunt u aangeven of de NOW-regeling onder aan de streep gunstiger of juist minder gunstig uitpakt voor ondernemers? Oftewel: had het doorzetten van de oude regeling de overheid minder of juist meer geld gekost?
10. Wat is het gemiddelde percentage van de tegemoetkoming in de loonkosten voor ondernemers die een beroep doen op de NOW-regeling? Onderzoekt u ook of dit in verhouding staat met de daadwerkelijke loonkosten op de wijze zoals dat door u was voorzien?
11. Bent u bereid de NOW-regeling ruimhartig toe te passen, zodat bedrijven waarbij werkgeverslasten veel meer dan de aangenomen 30 procent van de loonsom zijn, niet in de problemen komen en mogelijk alsnog failliet dreigen te gaan? Kunt u uw antwoord toelichten?