Met een intensieve theorieproef en een uitdagende wijn-spijstest streden twintig kandidaten op maandag 7 april 2025 tegen elkaar om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2025, de wedstrijd voor gastvrijheidstalent tussen de 20 en 26 jaar.
Tijdens deze ronde werd niet alleen hun kennis over gastheerschap getest, ook kwamen vragen over communicatie, dranken en warenkennis van de keuken aan de orde. Een ander onderwerp was de harmonie tussen drank en gerecht.
De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben, terwijl Astrid Schreuders de kandidatenbegeleiding verzorgde. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan Den Haag, locatie Koningin Marialaan.
Kennis vergaren
Het tweede deel van de eerste wedstrijdronde van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2025 stond in het teken van het vergaren van kennis. Zo was er een masterclass over Hennessy Cognac en hield SVH Meestergastheer Stan Kerckhoffs - werkzaam bij sterrenrestaurant Latour in Noordwijk - namens de Stichting Vakbekwaamheid Horeca een presentatie over de SVH Meesters.
De dag werd afgesloten met een workshop cocktails maken met Hennessy Cognac en een demonstratie zeebaars fileren aan tafel. Dit werd verzorgd door SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens hospitality manager en docent aan ROC Mondriaan. Met deze laatste twee onderwerpen konden de deelnemers zich alvast voorbereiden op de volgende wedstrijdronde.
Goede onderlinge sfeer
Juryvoorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2025 Edwin Raben viel dit jaar de goede onderlinge sfeer binnen de groep op. 'Verder viel op dat de blind te proeven Japanse junmai daiginjo sake maar door weinigen herkend werd. Omdat het niveau van de deelnemers jaarlijks stijgt, is het niveau van de vragen wat verhoogd. Ook hebben we iets meer open vragen toegevoegd.'
'In een ervan vroegen we de deelnemers naar hun kijk op gastvrijheid en de toekomst van de gastvrijheidssector. Het was mooi en bijzonder te zien hoe de deelnemers hierover denken en welke plaats ze daarin voor zichzelf zien', aldus de juryvoorzitter.
Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2025
- Floris Aaldering, Showw, Amsterdam
- Sanne van den Brink, Hemel & Aarde, Utrecht
- Perry Heneweer, Merlet, Schoorl
- Ynze Peters, Alma Bistro, Breda
- Sanne Poppen, The Millèn, Rotterdam
- Benthe Smithuis, Rosemary, Joure
- Daan Brink, Joelia, Rotterdam
- Jens Reniers, Bij Jef, Den Hoorn, Texel
- Sophie Pauws, Maeve, Utrecht
- Kosin Trieu, Chi Ling, IJmuiden
De reservekandidaat is Michelle Leone van restaurant Éclusier in Bloemendaal
Vervolg van de wedstijd
De 10 finalisten worden de komende maanden door de jury bezocht in het restaurant waar ze werken. Daar worden ze tijdens een maaltijd beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer.
Het afsluitende wedstrijdonderdeel is de praktijkdag op 22 september 2025, waarin onder meer de praktische vaardigheden worden getoetst. De winnaar wordt bekendgemaakt op 3 november 2025 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2026.