Ook zijn er veel beperkingen in het openbaar vervoer en het luchtverkeer in China. De gehele dienstensector – waaronder naast horeca ook transport, toerisme en detailhandel valt – levert omzet in. In Nederland gelden dergelijke maatregelen niet.
De inkoopmanagersindex van marktonderzoekers Caixin en Markit voor de Chinese dienstensector kelderde vorige maand naar een dieptepunt van 26,5, van 51,8 een maand eerder. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Het is voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2005 dat de graadmeter onder een stand van 50 is gezakt.
Japan
De dienstensector in Japan lijdt eveneens onder de virusuitbraak. Marktonderzoeksbureau Jinbun meldde dat de inkoopmanagersindex voor de Japanse dienstensector in februari bij een definitieve raming is gezakt naar een niveau van 46,8, wat dus duidt op krimp van de activiteit in die sector. Dat komt bijvoorbeeld omdat het toerisme en de luchtvaart in Japan zijn getroffen door het coronavirus.
Italië
Italië overweegt een nieuwe quarantainezone op te zetten rond de noordelijke stad Bergamo, gezien het grote aantal coronavirusgevallen in dat gebied. Zo'n zone sluit het gebied geheel af van de buitenwereld.
De Italiaanse regering stelde op 22 februari 2020 al twee van dergelijke rode zones in; één gericht op tien steden in de regio Lombardije en een andere, kleinere in de aangrenzende regio Veneto.
Sindsdien zijn er steeds meer gevallen van corona bijgekomen in de buurt van Bergamo, ten noordoosten van Milaan.
Nederland – Pro Rail
Voor het eerst sinds de Mexicaanse griep (2009) heeft ProRail een speciale taskforce opgestart om te bepalen wat er moet gebeuren bij een grote uitbraak van het coronavirus. ‘Een van de doelen is om zoveel mogelijk treinverkeersleiders en incidentenbestrijders aan het werk te houden. Zonder hen zouden alle treinen stilstaan’, aldus een woordvoerder van de spoorbeheerder.