Twee dagen een bier-foodpairing-training geven aan 2 x 75 leerlingen van het Paul Bocuse Instituut in Lyon. Het is niet vele gegeven, maar de mannen van Bar Alt in Amsterdam valt 6 en 7 april 2020 de eer te beurt.
Chef-kok Thomas Kooijman en biersommelier Thomas Wijns, zullen namens het Amsterdamse restaurant leerlingen van de opleiding meenemen in de mogelijkheden die bier en eten voor elkaar kunnen betekenen. Bar Alt-eigenaar Adriaan Verkerk is trots. 'Dat wij dit mogen doen bij zo'n gerenommeerd instituut in hét wijnland bij uitstek, is een eer en een uitdaging.' Volgens Verkerk biedt de tweedaagse training de ideale mogelijkheid om het evangelie van bier-foodpairing te verspreiden. 'Het gaat daarbij niet om Bar Alt, maar een eer is het natuurlijk wel.'
Gerechten speciaal voor training
Voor de trainingen heeft Bar Alt speciale gerechten ontwikkeld vertelt Verkerk. 'We gaan dat op verschillende manieren doen. Onder meer door een gerecht op te bouwen en telkens een component toe te voegen. Zo kunnen de leerlingen ontdekken wat dit telkens met het bier doet. Denk aan een visgerecht met een saus. Daar voegen we telkens een component aan toe, denk aan bijvoorbeeld zeewier, tot dat het gerecht staat.'
De Franse leerlingen zullen ook meekrijgen wat bier aanvullend kan betekenen voor een gerecht, legt Verkerk uit. 'Zo hebben we een gerecht waar chocola bij hoort. Die laten we weg en daar serveren we een chocolate stout-bier bij.' De bieren die mee naar Frankrijk gaan, zijn uiteenlopend. 'Maar uiteraard zullen daar mooie Nederlandse bieren bij zitten.'
Bar Alt x Paul Bocuse Instituut
De contacten tussen Bar Alt en het Paul Bocuse Instituut zijn tot stand gekomen dankzij een stagiair van de opleiding. Verkerk: 'Die werd ons aangeboden, kwam stage lopen en ging vol enthousiaste verhalen terug naar Frankrijk. Zodoende zijn de eerste contacten gelegd en mogen we nu dus die trainingen geven. Een hele eer zoals gezegd.'