'Deze zet betekent een enorme revolutie in de wereld van het chocolade-ambacht, omdat het de toonaangevende productietechnologie, het ontwerp op maat en de chocolade-expertise van Barry Callebaut combineert. Met de nieuwe Mona Lisa 3D Studio hebben chefs nu een wereld aan nieuwe, creatieve tools binnen handbereik.'
Cacaoboon die opent als bloem
Voor het lanceringsevenement sloeg Mona Lisa de handen in elkaar met Jordi Roca – omschreven als één van de meest creatieve banketbakkers ter wereld – om hem te helpen zijn creativiteit de vrije loop te laten in een unieke 3D creatie, gemaakt van chocolade. Zijn nieuwste creatie, ‘Florde Cacao’, stelt een cacaoboon voor, die zich na contact met warme chocoladesaus opent als een cacaobloem.
https://vimeo.com/showcase/6782866
'Deze nieuwe manier van werken met chocolade zal de consumenten verrassen met ondenkbare vormen die op schaal en met een indrukwekkende precisie geproduceerd worden', legt Jordi Roca uit. 'Vroeger liet ik me vaak inspireren door de dingen die ik nog niet kan niet kan omdat ze een creatieve uitdaging vormen. Maar nu kan ik, dankzij Mona Lisa 3D Studio, mijn chocoladevakmanschap naar een hoger niveau tillen. Ik kan allerlei nieuwe ontwerpen creëren en tot leven laten komen.'
Productie op schaal
De Mona Lisa 3D Studio is uitgerust met een innovatieve precisietechnologie die duizenden exemplaren tegelijk kan printen, die tegelijkertijd hun ambachtelijke aspect behouden. Chefs en klanten kunnen een chocoladedecoratie personaliseren met hun eigen unieke ontwerp, vorm en afmetingen, waarna een team van ontwerpers het product omzet in een digitaal 3D-prototype met stalen. Zodra het prototype goedgekeurd wordt, kan het eindproduct snel op schaal worden gereproduceerd. De creaties kunnen gebruikt worden voor desserts, snoep, warme dranken en gebak. Deze service zal voor het eerst beschikbaar zijn voor chefs en hotels, koffieketens en Barry Callebaut Group. De eerste klant van de Mona Lisa 3D Studio is de vooraanstaande hotelketen Van der Valk.
Uit een recente studie van Barry Callebaut bleek dat 70% van de klanten nieuwe en opwindende chocolade-ervaringen willen uitproberen – en zes op tien van hen willen dat delen op social media. 3D-printen komt zo tegemoet aan de wensen van de klanten door de grenzen te verleggen van wat esthetisch mogelijk is. Met de nieuwe technologie kunnen chefs ongeziene en unieke creaties ontwikkelen en hun vakmanschap uitbreiden terwijl ze werken met authentieke Belgische chocolade.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. Mona Lisa Decorations werd in 1987 opgericht door een chef die de visie had om innovatieve chocoladecups
en -krullen te produceren voor de horeca. Sindsdien werd het gamma uitgebreid met talrijke vormen,
texturen, smaken en kleuren.