Op 19 en 20 december werden bij beide restaurants tijdens een speciale viering de bedragen verdeeld onder het team. Pesca was het eerste restaurant ooit in Nederland die deze vorm van extra belonen realiseerde, de Tulp (van dezelfde eigenaren) sloot zich hier na opening rap bij aan. Het bedrag van 26.000 euro is het hoogste tot nu toe, het was een succesvol jaar voor beide zaken. De hardwerkende afwassers bij beide zaken kregen de hoogste bedragen, ruim 1000 euro.
Motiverend
‘De horeca-industrie was toe aan verandering’, aldus eigenaren van Jamie van der Will en Sven Sallaerts. Samen met hun compagnons besloten ze eenieder die langer dan een jaar in dienst is extra te belonen met de winstdeling. ‘Onze teams zijn de basis van het succes en ontzettend belangrijk, het is voor hen daarnaast ook heel motiverend voor een gedeelte eigenaar te zijn.'
Winstdeling
De winstdeling creëert meer betrokkenheid onder het team, een hogere gasttevredenheid bij de gast, vrijwel geen ziektemeldingen en een zeer lage ‘turnover’ van personeel. ‘’In tijden van grote personeelstekorten in de horecabrand, en veel discussies over de arbeidsvoorwaarden binnen ons vak, is dat uniek’’, aldus van der Will.
Horeca weer sexy maken
Jos de Jong en Sven Sallaerts waren respectievelijk 26 en 27 jaar toen ze 2 jaar geleden met hulp van crowdfunding hun ‘vistheater’ openden aan de Rozengracht in Amsterdam. ‘We wilden af van het traditionele witte-lakens-op-tafel-visrestaurant, maar vis echt toegankelijk maken.’ Het concept met de vismarkt waar gasten zelf hun vis uitkiezen, bleek een succes.
Maar net als de rest van de horeca, liepen ze tegen de extra uitdaging aan om gemotiveerd personeel te vinden. ‘De branche is verziekt. We moeten de horeca weer sexy maken, anders blijft dit een probleem’, zei Sven Sallaerts eerder in een interview met Misset Horeca. Zelf kwamen ze hiervoor in actie door jaarlijks een deel van de winst met het voltallige team te delen. ‘Wij hopen dat meerdere horecaondernemers zich realiseren dat wij aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Er moet iets veranderen anders komt de gehele sector in grote problemen’, aldus Sallaerts.