Sluitdrankjes: 'Bij de Albert Heijn drinken ze toch ook niet na hun dienst?'

Sluitdrankjes: 'Bij de Albert Heijn drinken ze toch ook niet na hun dienst?'

Horecaondernemer Alex Verburg (drie zaken) is door zijn dochter van 16 aan het twijfelen gebracht over het fenomeen 'sluitdrankje' in de horeca. 'Al 35 jaar weet ik niet anders dan dat we na sluit een drankje doen met het team. Nu zegt mijn dochter: Pa. Dat is niet normaal.'

Alex Verburg heeft drie horecabedrijven, Gusto en Oliva in Rotterdam en Post in Dordrecht.

‘In mijn eerste twee jaren als leerling zag ik chefs die zich vanaf 12 uur ’s middags helemaal klem zopen. Dat was mijn eerste ervaring. Dat gedrag is natuurlijk niet goed te keuren. Bij alle bedrijven waar ik daarna gewerkt heb – ik ben al 35 jaar werkzaam in de horeca - dronken we na sluit een biertje of een wijntje. Soms ook te veel, moet ik toegeven.’

Verburg vervolgt: ‘In mijn eigen zaken hebben we een duidelijk beleid wat sluitdrankjes betreft: iedereen mag op onze kosten twee drankjes doen na afloop. Twee sluitdrankjes per persoon en dan naar huis of – wat soms ook gebeurt - door naar de kroeg.’

‘Super belachelijk’

Zijn dochter (16) brengt hem nu aan het twijfelen over het sluitdrankjes-beleid. ‘Ik zat pas met haar aan tafel en op een gegeven moment kwam het onderwerp op sluitdrankjes. Mijn dochter hekelde dit – dus ook ons eigen beleid - en vond het super belachelijk. Ze werkt zelf bij Albert Heijn. Drinken na werktijd op kosten van de baas is toch niet normaal, is haar mening.

‘Bij de AH krijg ik toch ook geen sluitdrankje? En als ik later in het ziekenhuis ga werken, zie je het toch ook niet gebeuren dat men altijd twee (al dan niet alcoholische) drankjes drinkt na het werk? Ook niet na een late dienst of nachtdienst.’

‘Valt het sluitdrankje onder goed werkgeverschap?’

‘Ik werd omvergeblazen,’ gaat Verburg verder. ‘Door mijn eigen dochter. Heeft ze een punt?  Wat drinken met het team is in mijn ogen zo gewoon, dat ik me het niet anders kan voorstellen. Maar klopt het wel? Passen sluitdrankjes wel bij mijn rol als werkgever?

Is het wel goed werkgeverschap? Is het nog wel van deze tijd? Waar ligt onze verantwoording in het kader van veiligheid, gezondheid en ga zo maar door?’  ‘Moeten wij als horecaondernemers onze medewerkers wel elke dag één, twee of meerdere alcoholische drankjes (tegen een lager tarief) serveren?’

Stoppen?

Ben ik een slechte werkgever als ik het sluitdrankje afschaf? Ben ik misschien juist een goede werkgever als ik het wél afschaf? Persoonlijk, nu ik er lang over heb nagedacht, vind ik het steeds belachelijker klinken. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat wij dit doen als werkgevers. Ik dacht  eigenlijk dat ik goed bezig was…’

‘Stof tot nadenken. Ik ben benieuwd hoe collega’s er over denken.'


Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.