Deliveroo in hoger beroep tegen uitspraak rechter

Deliveroo in hoger beroep tegen uitspraak rechter

Maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn geen zzp'ers, maar kunnen aanspraak maken op een dienstverband bij het bedrijf. De rechter in Amsterdam bepaalde dat in een zaak die door vakbond FNV was aangespannen. Deliveroo meldt dinsdag 15 januari in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Deliveroo besloot begin vorig jaar de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden zij als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. Volgens FNV was er echter nog altijd een grote mate van afhankelijkheid van Deliveroo. De rechter ging daarin mee.

Ook valt Deliveroo onder de cao beroepsgoederenvervoer, bepaalde de rechter. Die cao moet Deliveroo dan ook met terugwerkende kracht toepassen.

Eerder oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat koeriersbedrijf Deliveroo zijn medewerkers niet in loondienst hoeft te nemen. Dat naar aanleiding van de zaak die fietskoerier Sytze Ferwerda (20) had aangespannen. 

Deliveroo gaat in hoger beroep tegen de meest recente uitspraak, waarin de rechtbank besliste dat de maaltijdbezorgers geen zzp'ers zijn.

Deliveroo

In de uitspraken is duidelijk niet meegenomen hoe bezorgers in de praktijk met ons werken. Toen dezelfde Rechtbank Amsterdam afgelopen zomer de overeenkomsten van opdracht met bezorgers en onze manier van werken onderzocht, oordeelde ze vervolgens eenduidig dat Deliveroo-bezorgers werken als zelfstandigen.

Deliveroo schrijft in haar reactie: 'De FNV heeft geen enkele bezorger gevonden om deze zaak te ondersteunen, omdat bezorgers juist kiezen voor de flexibiliteit van het werken als zelfstandige. Bovendien is de uitspraak over de zelfstandigheid van bezorgers gebaseerd op feitelijke onjuistheden en onjuiste aannames. Deze komen niet overeen met de vrijheid en flexibiliteit die Deliveroo biedt aan bezorgers.'

Deliveroo

Deliveroo kondigde eind 2017 aan af te stappen van het loondienstmodel en alleen nog met freelancers te werken. Het nieuwe beleid heeft al tot veel nieuwe aanmeldingen geleid van zogeheten ‘riders’ geleid, zei Deliveroo toen.

De fietskoerier die een zaak tegen Deliveroo aanspande, wilde terug in loondienst en op die manier verzekerd zijn bij arbeidsongeschiktheid en van doorbetaling bij ziekte.

‘Fietsende maaltijdbezorgers zitten helemaal niet te wachten op het strakke keurslijf van een arbeidscontract,’ betoogde Deliveroo in die rechtszaak.  ‘Freelancen is veel beter op de praktijk van de koerier toegesneden en heeft bij koeriersbedrijf Deliveroo tot veel nieuwe aanmeldingen van zogeheten ‘riders’ geleid.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.