Wát een koffiekennis bij brandmeester Giancarlo Matarazzi, wát een enthousiasme bij eigenaren Joyce, Pascal en Patrick en wát een fantastische koffies van barista Didi. Zelden zoveel aandacht voor presentatie gezien als hier. Uiterlijk is hier megabelangrijk, maar de smaak in de kop is dat evengoed. Perfecte technieken, interessante smaakprofielen, en óók nog een heel mooie locatie - goed voor de award voor Mooiste Koffievenue 2018.
Familiebedrijf Capriole brandt al sinds 1975 koffie, in 2016 openden ze Capriole café in dit industriële pand met betonnen vloer en verder gitzwart interieur. Ook alle koffieapparatuur is diepzwart, wat het tot een mooi en stemmig geheel maakt.
En dat interieur is brandschoon. Een lichte gietvloer is besmettelijk, maar er ligt nog geen haartje. Een zwart barblad is óók besmettelijk, maar ook hier is geen vlekje te ontdekken. Alle machines (inclusief de brander) zien eruit alsof ze gisteren uit de verpakking zijn gehaald.
Prachtige presentaties
Alles klopt in het plaatje, en dat trekt Capriole door in de koffiepresentaties. We proeven filterkoffie van het eiland Idjwi in Congo, bereid met de Gino-dripper van notNeutral. Een mooi vormgegeven dubbelwandige glazen filter dat precies op de robuuste whiskytumbler past waar de koffie in loopt. Zo wordt hij ook aan gasten gepresenteerd: met het filter er nog op en een schaaltje erbij om dat filter na doorlopen op te zetten.
Ook andere consumpties gaan in mooi glaswerk: iced cappuccino in een bourgogneglas, verse muntthee in een dubbelwandige glazen kan, huisgemaakte ijsthee in dezelfde tumblers als waar de filterkoffie in gaat.
Volgens barista Didi is die filterkoffie boterzacht, met smaken van rood fruit en toffee bij afkoelen. Inderdaad heeft hij een volle, boterige body en in de smaak toetsen van rood fruit, jasmijn en chocolade. Na afkoelen komen daar karamel en rozebottel bij. De barista denkt goed na over wat ze doet. Zo bloomt ze koud, om de aroma’s nog even vast te houden.
Capriole brandt omniroast: dezelfde branding voor zowel filter als espresso. Voor filter zijn zes verschillende koffies beschikbaar, die in een mooie houten display op de toonbank staan, voorzien van een kaartje met alle benodigde info.
Espresso met roze peper
Espresso wordt bereid met Rwanda Coko, uit het Kivu-gebied. De koffie groeit hoog: 2000-2300 meter boven zeeniveau. Volgens brandmeester Matarazzi proeven we rood en tropisch fruit. Hij is inderdaad licht zoet met rode bessen, en herbergt ook tonen van mandarijn en rozemarijn. Capriole serveert standaard een doppio als espresso. En wat heel knap is: alle vier de espresso’s die de hoofdjury op tafel krijgt, smaken identiek!
Ze hebben hier ook aparte espressovarianten op de kaart, bijvoorbeeld één waar gekneusde roze peper in de filterdrager gestrooid wordt voor de koffie wordt gedoseerd. Bij een andere variant gaat een amarene-kers met een beetje van de siroop in de kop. Daar wordt espresso op gezet, en gasten krijgen het advies niet te roeren. Zo is de espresso bij elk slokje een beetje zoeter.
Voor cappuccino pakt de barista de Paso Fino, een blend met gelijke delen Peru, Honduras, Guatemala en Brazilië. Ze belooft perzik en melkchocolade. In de smaak rollen allerlei zoete tonen over elkaar: cacao, noten, karamel. De volle Jersey-melk geeft een mooi romig mondgevoel. Op het schuim ligt prachtig strakke latte art.
De koffiehandelingen gaan met vanzelfsprekende souplesse. De barista gebruikt ocd en push-tamper, weegt elk shot en corrigeert met een theelepeltje. Ook wordt het werkgebied constant netjes gehouden. Mooi om te zien hoe hier een horecazaak als etalage voor de branderij is opgezet. Topbarista’s en een gepassioneerd brandmeester die veel weet over zijn koffies. De eigenaren hebben met deze mooi ontworpen zaak aan het water, dit team en deze koffies goud in handen, en dat bewijst de mooie tweede plek.
Voor het fantastische, strakke interieur en mooi ontworpen pand ontvangt Capriole Café dit jaar ook de award voor Mooiste Koffievenue in de Koffie Top 100 2018.