De Bokkepruik in Hardenberg heeft sinds 1989 onafgebroken een Michelinster gehad. Jaap en Heleen Istha begonnen hun restaurant in Zweloo in 1987 en kregen twee jaar later de ster. In 1992 waren zij de allereersten in Nederland ooit die hun ster meeverhuisten naar een nieuwe locatie. In het jubileumjaar, De Bokkepruik bestaat op de huidige plek in 2017 25 jaar, verliest het restaurant de ster.
Volgens Heleen Istha is dat geen grote teleurstelling. 'We denken al een tijd na over een conceptwijziging. We hebben ook al een paar keer met Michelin gesproken hierover. Eigenlijk wilden we de ster inleveren en een laagdrempeliger concept neerzetten. Alleen hebben we wat langer de tijd nodig om dat concept goed uit te denken. Maar blijkbaar vindt Michelin dat te onzeker.'
Vooral haar man Jaap vond het een moeilijke stap om te zeggen dat hij de ster eigenlijk niet meer wilde. 'Daarom aarzelde hij ook met het wijzigen van het concept. Nu de ster weg is, is het voor ons misschien wel makkelijker om met dat nieuwe concept te starten.'
Wanneer dat zal zijn, weet Istha nog niet. Ze hoopt ergens in 2018. 'We hebben twee zaken. Doordeweeks zien we dat de lounge naast De Bokkepruik voller zit dan het restaurant. We willen eigenlijk die twee samenvoegen tot één groot restaurant waar je zowel zes gangen kunt eten als een eenvoudige dagschotel.'
En dan weer de ster terug? 'Dat hoeft niet. Een Bib gourmand zou mooi zijn.'