De chefs die begin volgend jaar met elkaar wedijveren om de Hanos Gouden Koksmuts op de Horecava 2018 zijn:
Restaurant | Plaats | Chef | Sous-chef | Sous-chef |
’t Amsterdammertje* | Loenen aan de Vecht | Marco vd Wijngaard | Dennis Steenbergen | Floris Wieten |
Het Roode Koper* | Ermelo | Dennis van den Beld | Gert vd Heijden | Kevin Reijerse |
De Heer Kocken* | Vught | John Kocken | Thomas Kock | Wayne Kropman |
De Bloemenbeek* | De Lutte | Matthijs Mulder | Michel Oude Booijink | Sebastiaan Schreuder |
Ciel Bleu Restaurant** | Amsterdam | Jelle Conijn | Lars Drost | Andreas Peter |
't Lansink* | Hengelo | Davy Roord | Peter Zwetsloot | Jercy Frans |
Hotel & Restaurant Merlet* | Schoorl | Marco Helsloot | Basz Varga | Rob Overdevest |
De Loohoeve | Schoonloo | Jeroen Brouwer | Marleen Brouwer | Jorgo Tzanos |
De onderlinge concurrentie zal stevig zijn in 2018 met teams die al veel wedstrijdervaring hebben. Het team van Ciel Bleu heeft al meerdere bekers gewonnen. Jelle Conijn won de eerste editie van Slag op de Schelde, een kookwedstrijd op het water en Lars Drost wist de Bocuse d'Or Nederland binnen te slepen en gaat ons land in mei 2018 vertegenwoordigen in Turijn. Ook won Drost al eens het Zilveren Kokmes (NK jonge koks onder de 25). Davy Roord van 't Lansink deed al eens mee aan de strijd om de titel Talent van de Toekomst.
Marleen Brouwer van De Loohoeve is tweevoudig winnaar van het Bronzen Kokmes (NK leermeester-leerling) en deed mee aan Slag op de Schelde en Marco Helsloot is ook een wedstrijdtijger eerste klas. Hij kookte begin dit jaar drie dagen op de Horecava.
Cees Helder in de jury
De vakjury van de Gouden Koksmuts bestaat wederom uit Thomas Bühner, chef-kok van restaurant La Vie*** uit Osnabrück, culinair journalist Felix Wilbrink van De Telegraaf en Frank Fol, President Meesterkoks België. Nieuw in de jury is Cees Helder, de eerste drie Michelinsterren chef-kok in Nederland.
Deelnemers NK Leermeester/Leerling
De deelnemers aan de Nationale Kampioenschappen voor Koks, Leermeester-Leerling op dinsdag 9 januari zijn ook bekend.
Restaurant | Plaats | Leermeester | Leerling |
De Nederlanden* | Vreeland aan de Vecht | Vincent van Wegen | Damian Moes |
De vrienden van Jacob * | Santpoort-Noord | Thijs Griffioen | Maikel de Jong |
Hanninkshof | Enschede | Gert Bakker | Leon Grootveld |
Villa de Duinen | Noordwijk | Richard van Gijlswijk | Jos Compier |
Sogno Catering | Tilburg | Ernest de Jong | Ibo Bagiran |
De Bloemenbeek* | De Lutte | Michiel Oude Booijink | Ralph Benneker |
De Ertepeller | Papendrecht | Rob van Werkhoven | Melvin Jousma |
Karpendonkse Hoeve* | Eindhoven | Gijs van Gils | Julius Kramer |
NK Jonge koks tot 25 jaar
Ook de deelnemers aan de Nationale Kampioenschappen voor Jonge koks tot 25 jaar, die plaatsvindt op woensdag 10 januari zijn bekend:
- Marco Helsloot van Hotel & Restaurant Merlet* te Schoorl
- Achraf Eisenga van Restaurant Cordial* te Oss
- Lesley Hakken van Café Brasserie Wijnbar Het Stadscafé te Apeldoorn
- Melvin Zandsteeg van De Hoefslag* te Bosch en Duin:
- Bas Verploeg van Restaurant Herperduin te Herpen:
- Sebastiaan Pals van ’t Nonnetje** te Harderwijk
- Sebastiaan Schreuder van Landhuis Hotel & Restaurant De Bloemenbeek* in De Lutte
- Wayne Kropman van Restaurant De Heer Kocken* te Vught
Marco Helsloot van Merlet gaat proberen de titel te prolongeren. In 2017 wist hij het NK te winnen.
Organisatie
De wedstrijden wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde en mede mogelijk gemaakt door Hanos Internationale Horeca Groothandel.
Horecava
De Nationale Kampioenschappen worden gehouden tijdens de jaarlijkse Horecava, de grootste nationale vakbeurs voor professionals in de foodservice industrie. De Horecava vindt plaats van maandag 8 tot en met donderdag 11 januari 2018 in RAI Amsterdam. De beurs is een uur extra open: van 10.00 – 18.00 uur.