Naast de prijs voor beste restaurant won De Librije ook de prijs voor beste biologische restaurant. De awards zijn maandag 1 februari voor de tweede keer uitgereikt. Dit jaar met twee nieuwe categorieën: Beste fromager van Nederland en beste restaurant internationaal. De prijs gaat naar The Jane in Antwerpen.
Zuid-Holland culinair middelpunt
Vier restaurants uit de provincie Zuid-Holland vielen in de prijzen. Naast Perceel* (Beste Fromager) werden restaurants HanTing* (Den Haag) en Aan de Zweth* (Schipluiden) respectievelijk benoemd tot ‘Beste Aziatische Restaurant’, en ‘Beste Nieuwkomer’. Restaurant Niven* bewijst al 10 jaar geen groentje te zijn met groentes en is ook in 2016 ‘Beste Groente Restaurant’.
Bord’eau
Wat opvalt onder de genomineerden is dat het Amsterdamse Bord’eau** maar liefst vier keer is genomineerd, maar in geen enkele categorie heeft gewonnen. Zo werd het restaurant onder meer genomineerd in de categorieën ‘Beste Restaurant van Nederland’ en ‘Beste Fromager van Nederland’.
Beste Restaurant van Nederland 2016
Winnaar: De Librije*** (Zwolle)
Genomineerd: Inter Scaldes** (Kruiningen), Bord’Eau** (Amsterdam), De Leest*** (Vaassen) en Boreas** (Heeze)
Beste Biologische Restaurant van Nederland
Winnaar: De Librije*** (Zwolle)
Genomineerd: Eindeloos (Leeuwarden), Vork & Mes (Hoofddorp), Niven* (Rijswijk) en De Kas (Amsterdam)
Beste Vis Restaurant
Winnaar: Inter Scaldes** (Kruiningen)
Genomineerd: Visaandeschelde (Amsterdam), De Kromme Watergang** (Hoofdplaat), Zeezout (Rotterdam) en Pure C* (Cadzand-Bad)
Beste Vlees Restaurant
Winnaar: The Roast Room (Amsterdam)
Genomineerd: MrR Porter (Amsterdam), CEO Baas van het Vlees (Rotterdam), Bord’Eau** (Amsterdam) en Parkheuvel** (Rotterdam)
Beste Groente Restaurant
Winnaar: Niven* (Rijswijk)
Genomineerd: De Kas (Amsterdam), Bolenius (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle) en Vermeer* (Amsterdam)
Beste Fromager
Winnaar: Perceel* (Capelle aan den IJssel)
Genomineerd: Fred** (Rotterdam), Bord’Eau** (Amsterdam), De Lindenhof** (Giethoorn) en De Bokkedoorns** (Overveen)
Beste Aziatische Restaurant
Winnaar: HanTing Cuisine* (Den Haag)
Genomineerd: JIU.NU (Eindhoven), Yamazato* (Amsterdam), Asian Glories (Rotterdam) en Izakaya (Amsterdam)
Beste Italiaanse Restaurant
Winnaar: Mario Uva (Wijdewormer)
Genomineerd: Mediterraneo (Maastricht), Toscanini (Amsterdam), Incanto (Amsterdam) en Enoteca Trattoria Senza Nome (Maastricht)
Beste Nieuwkomer
Winnaar: Aan de Zweth* (Schipluiden)
Genomineerd: Restaurant Johannes (Amsterdam), Joelia* (Rotterdam), Librije`s Zusje** (Amsterdam) en Meliefste (Wolphaartsdijk)
Beste Prijs/Kwaliteit Restaurant
Winnaar: Hofstede de Blaak (Tilburg)
Genomineerd: De Groene Lantaarn** (Zuidwolde), ‘t Nonnetje** (Harderwijk), HMB (Rotterdam) en Amarone* (Rotterdam)
Het meest Romantische Restaurant
Winnaar: Ciel Bleu** (Amsterdam)
Genomineerd: Château Neercanne* (Maastricht), De Vrienden van Jacob* (Santpoort-Noord), De Lindenhof** (Giethoorn) en De Librije*** (Zwolle)
Beste Wijn Restaurant
Winnaar: Da Vinci** (Maasbracht)
Genomineerd: Ciel Bleu** (Amsterdam), De Burgemeester* (Linschoten), Inter Scaldes** (Kruiningen) en Bord’eau** (Amsterdam)
Beste Restaurant Internationaal
Winnaar: The Jane** (Antwerpen)
Genomineerd: Alinea*** (Chicago), Hertog Jan*** (Zedelgem), El Celler de Can Roca*** (Girona) en La Grenouillère* (La Madelaine-sous-Montreuil)
Arthur Bassant, bekend van Heerlijk.nl, startte eind 2014 met het opzetten van de verkiezing. De verkiezing valt niet onder de Heerlijk-vlag maar staat op zichzelf en is voor de tweede keer gehouden.