Restaurant De Librije op eerste plaats restaurantgids Lekker500

Restaurant De Librije op eerste plaats restaurantgids Lekker500

Restaurant De Librije in Zwolle, van Jonnie en Thérèse Boer, is terug op de eerste plaats van de Lekker Top-100. Chef-kok Jonnie Boer die al ruim dertig jaar scoort met zijn restaurant De Librije, versloeg zijn collega's met kwalificaties als 'rotsvast' en 'vernieuwend'.

Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze staat op nummer 2. Gevolgd door Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Drie van de vijf boegbeelden uit ‘de provincie’ aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie.

Lekker500 heeft na de coronacrisis de draad weer opgepakt en stuurde haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw door het uitdijende Nederlandse landschap van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 goede tot zeer goede adressen op, waaronder 32 nieuwelingen.

De top 3 van Nederland. Van links naar rechts: De Librije, Inter Scaldes en Tribeca

Hans van Wolde

Eén daarvan is restaurant Brut 172 van chef-kok Hans van Wolde in het Limburgse Reijmerstok: een spectaculaire sprong vanuit het niets naar de vierde plaats van de Top-10. Ook betrekkelijk nieuw in die lijst zijn het Amsterdamse Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, afkomstig uit voorheen Bord’eau in Hotel de l'Europe (op 7), en chef-kok Fred Mustert van restaurant Fred in Rotterdam (op 10).

Hans van Wolde (c) Kyonne Leyser

Hans van Wolde - Brut 172

Dat betekent stapjes terug voor Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen (naar 6) en (door een aanstaande ingrijpende verbouwing) Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van het Amsterdamse restaurant Ciel Bleu (naar 9). Naast kleine stijgingen voor de jonge chef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand (naar 5) en Sidney Schutte van restaurant Spectrum in het Amsterdamse Waldorf Astoria Hotel (naar 8).

Syrco Bakker - Pure C

Lekker constateert een opmerkelijke na-corona-euforie in het Nederlandse culinaire veld, hoewel dat inmiddels, door nieuwe maatregelen, weer getemperd wordt. De gasten hadden duidelijk iets in te halen en stonden in de rij voor eten ‘buiten de deur’. Hoe dat zich verder ontwikkelt, hangt af van het verloop van de pandemie en de overheidsmaatregelen. De restaurants-zelf stapten en masse af van à la carte ten gunste van (veelal ‘verplichte’) menu’s en ze verhoogden de prijzen, soms tot onaanvaardbare hoogte. Het wachten is, volgens Lekker-hoofdredacteur Annelies Pijper, op een voor iedereen acceptabele stabilisatie.

Syrco Bakker

Lekker500

Lekker500 Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Lekker500 verschijnt 1x per jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.