Sense: 'Met een attractiepark omtoveren tot kroeg, winnen we de strijd niet'

Sense: 'Met een attractiepark omtoveren tot kroeg, winnen we de strijd niet'
Dennis Middeldorp.

'Niet de restaurants dicht en wel massaal de straat opgaan en niet Brabants meest bekende attractiepark omtoveren tot kroeg', zo meldt patron cuisinier Dennis Middeldorp van Sense in 's-Hertogenbosch. Het sterrestaurant roept op social media op samen de strijd aan te gaan tegen corona en benoemd een aantal pijnlijke kwesties.

'De pijn delen, dat vinden wij samen de strijd aangaan tegen Corona. Niet de één wel dicht en de ander niet. Dat mag wel; winkelen, weekendjes weg, Brabants meest bekende attractiepark omtoveren tot kroeg en lunchen en dineren in overvolle hotels met sauna's. Hotels mogen een maaltijd verzorgen voor enkel noodzakelijke reizen en overnachtingen. In de praktijk is dat het nieuwe ‘uit eten’ geworden. Zo winnen we de strijd niet denken wij', aldus restaurant Sense.

'Voelen ons niet gesteund'

'Het sociale bewegingsverkeer moest en moet teruggebracht worden, dat begrijpen wij en steunen wij', zo vervolgt het restaurant. 'In de gehele periode waarin (gedeeltelijk) gasten ontvangen mochten worden met inachtneming van de RIVM-regels - waarmee een gecontroleerde en veilige sociale omgeving gecreëerd werd - hebben restaurants laten zien dat zij niet de boze besmettingshaarden waren.
In deze hele periode is er niet één besmetting terug te herleiden naar ons geliefde Sense. Wij als restaurateurs voelen ons zeker niet gesteund door de overheid. Wel door jullie, onze lieve gasten, natuurlijk, laat daar geen twijfel over zijn.'

Efteling

Tegenover Misset Horeca laat Dennis Middeldorp nog weten: 'Ik merk dat ik er klaar mee ben met wat er daar buiten gebeurt. Het is natuurlijk ongelooflijk dat een attractiepark nu wel open mag, terwijl het doel is om nu groepen en reisbewegingen te voorkomen.' Middeldorp hoopt dat de horeca snel wordt gehoord, want hij vreest voor opstand en rumoer nu horecazaken al hebben opgeroepen op 17 januari de deuren te openen. 'Ben daar bang voor en dat het van kwaad tot erger gaat, maar het is wel de situatie waarin we nu dreigen te komen. Er zijn inmiddels veel ondernemers die niets meer hebben en dus niet meer te verliezen hebben. Dat terwijl de horeca de meest gecontroleerde omgeving is.' Hij hoopt dat het kabinet maatwerk gaat bieden en de zaken gaat begeleiden in hoe ze kunnen openen.

Sense haalt in zijn oproep op social media onder meer de Efteling aan die in winterse sferen is gebracht. Daar gaan foto's rond van knapperende haardvuurtjes in het attractiepark waar grote groepen omheen staan met warme dranken in de hand.

Drukke winkelstraten

Ook wordt het feit dat het afgelopen weekend erg druk was in de binnensteden, door de chef aangehaald. Horecaondernemers snappen niets van de drukke winkelstraten. Het leverde bij meer collega's veel woede en onbegrip op.. ‘Wat nou samen?’ is een veel gemaakte opmerking. ‘De horeca is het slachtoffer van het falend coronabeleid.’

Black Friday en de aankomende feestdagen zorgden afgelopen weekend voor enorme drukte in winkelgebieden. Het werd zelfs zo druk dat bijvoorbeeld in Rotterdam de winkels eerder dicht gingen. In Amsterdam en Maastricht werd eenrichtingsverkeer ingesteld. Veel steden in het Zuiden hadden te maken met veel Belgische gasten: dat land heeft de niet-essentiële winkels gesloten om corona te beteugelen.

Tijd voor een wissel

Horecaondernemers deden vorige week al een oproep om te ruilen met de bouwmarkten, winkels, pretparken en dierentuinen. ‘Wij open, zij dicht,’ klonk het 18 november. Ahmed Baglari van restaurant By Ami in Rotterdam noemt als alternatief: 'open bouwmarkten, tuincentra en kledingwinkels in de ochtend, en de horeca in de middag. Laat ons in ieder geval meedoen.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.