Restaurant Hermitage Amsterdam failliet

Restaurant Hermitage Amsterdam failliet

Café-restaurant Hermitage, in het gelijknamige museum in Amsterdam, is failliet verklaard. Het coronavirus is de oorzaak van het faillissement. Het restaurant is nog wel in bedrijf.

Hoewel ook de sluiting van de afgelopen elf weken heeft bijdragen aan het faillissement, is het sombere vooruitzicht voor 2020 het bedrijf fataal geworden. Het uitblijven van evenementen en zakelijke diners zorgden ervoor dat het faillissement is aangevraagd.

Restaurant Hermitage

Museum Hermitage ging in 2009 officieel open in het pand aan de Amstelhof. In die eerste periode stond het restaurant, toen Neva genaamd, onder begeleiding van de Patrons Cuisiniers. Later werd het onderdeel van de Amsterdam Village Company van Paul Hermanides.

Jonathan Zandbergen
Museum Hermitage Amsterdam

De exploitatie was sinds begin dit jaar in handen van horecaondernemer Charles Hollenkamp in samenwerking met Select Catering. Hollenkamp is ook betrokken bij Café Restaurant Amsterdam, Dauphine, EYE, Riva en De Plantage.

Hij zegt in het Parool: ‘Jarenlang heeft de Hermitage zijn horeca zelf gedaan, maar dat kost veel aandacht van zo’n museumorganisatie. Ze wilden iemand met horeca-ervaring er in.’

Geen NOW steun

Omdat het om een nieuw bedrijf gaat, kan het restaurant geen aanspraak maken op de NOW regeling voor tegemoetkoming in de salariskosten. NOW gaat uit van de salariskosten uit januari 2020 en die waren er toen nog niet. ‘Maar ondanks dat we geen steun krijgen, hebben we dat de afgelopen drie maanden volgehouden.’

'Zakelijk gebeurt er niets meer in 2020'

‘Maar we zijn voor meer dan de helft afhankelijk van evenementen, corporate diners zoals van Hermitage-sponsors als ABN Amro en Heineken,’ vervolgt Hollenkamp. Al die bedrijven gaan dit jaar niks meer doen. Daarmee is de helft van de omzet vooraf al helemaal verdwenen. Omdat we zien dat het de rest van het jaar niet zal verbeteren, is het voor ons geen haalbare kaart meer. Het huurcontract is daarvoor te duur, we hebben te veel mensen.’

Het restaurant is maandag 1 juni wel heropent en zal ook gewoon open blijven. ‘Tot een nieuwe vorm gevonden is. De bezoekers kunnen op dit moment, net zoals voorheen, op het terras zitten. Alleen mogen we nu binnen maximaal dertig mensen hebben, dus ook die omzet is nog een hele tijd onvoldoende.’

Doorstart?

Een curator gaat kijken in wat voor vorm en met welke partij het café-restaurant een gezonde toekomst kan hebben. Uitgangspunt voor De Hermitage is dat haar bezoekers kunnen genieten van een gastvrije en goede horecavoorziening. Curator Joris Opstroom wil eerst met de uitbaters en het museum in overleg, voordat daarover meer duidelijkheid is.

‘Het hoeft niet onder mijn eigendom door te starten,’ zegt Hollenkamp. ‘Er zijn ook anderen die dat kunnen. Hermitage heeft gewoon horeca nodig. Het is in gewone tijd een prima restaurant, alle kansen om daar een goede voortzetting te maken. Ik had het graag anders gezien.’

Meer faillissementen door corona

Naast Restaurant Hermitage ging deze week onder meer ook het traditionele restaurant de Koperen Ketel aan de Amstel in Amsterdam failliet. Eén van de vijf vestigingen van Streetfoodketen Happyhappyjoyjoy vroeg  betalingsuitstel aan nadat het geen huurafspraak kon maken met de verhuurder.

In Rotterdam kwam er een einde aan hotel Stroom van Edwin van der Meijde.  Ook Hotel Spaander in Volendam is failliet.


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.