De heropening werd eerder al aangekondigd door Martin en Carla van Bourgonje.
Op de eerste dag had het horecabedrijf een bezetting van 30 procent en voor vandaag – zaterdag 25 april - 45 procent. ‘Het is een begin,’ vat Martin van Bourgonje deze cijfers samen.
Vrijdagochtend net voor de eerste gasten zouden komen, schrok hij nog even enorm. De wethouder belde. ‘Ik dacht, ojee, we doen iets niet goed. Maar hij complimenteerde ons met onze aanpak. En vroeg vervolgens of ik mee wilde denken over ondernemen in coronatijd in onze gemeente.
Andere voorbereiding
Het ondernemen met de corona-maatregelen vergt een andere voorbereiding dan ze in Schoorl gewend waren. ‘Gasten krijgen een compleet informatiepakket. Met desinfecterende doekjes. Een boekje met roomservice mogelijkheden. Lijsten voor a la carte ontbijt op hun kamer. Gedesinfecteerde fietsen. En een link naar een welkomstvideo en video s waarbij onze chef, Jonathan Zandbergen, het menu uitlegt en Stefan Bousjon Wierda de wijnen.’ Merlet heeft hiervoor een speciale app laten maken.
Ook krijgen gasten een groene en een rode kaart zodat ze kunnen aangeven of ze wel of niet op kun kamer zijn. Gasten en personeel komen zo niet met elkaar in aanraking. ‘Veel extra werk, maar we zijn er weer. En dat voelt goed. Ook al is het een andere vorm van gastvrijheid.’
Hotel versus restaurant gaat wringen
Bij Merlet eten gasten op de kamer. ‘Wij kiezen bewust voor deze roomservice methode. Onze medewerkers voelen zich hier goed bij.’
‘Bij de Fletcher Hotels eten hotelgasten in de restaurants. Dat heb ik gehoord van gasten die hierover een brief hebben gehad. Wel op 1,5 meter afstand en personeel serveert uit via afzettafels.’
Martin van Bourgonje is bang dat dit wel gaat wringen de komende weken. ‘Als je alleen een restaurant hebt, mag je niet open. Heb je hotelkamers, dan mag het wel. Mits die 1,5 meter gehanteerd wordt. Wij zijn ook lid van de Alliance en ik snap dat mijn restaurant-collega’s niet blij zullen zijn als ik in ons restaurant op sterrenniveau op 1,5 meter ga serveren. Ook daarom kiezen we voor roomservice.’
Van Bourgonje is veel gebeld door collega-ondernemers de afgelopen week. 'Iedereen is op zoek naar een verantwoorde manier van ondernemen. Er wordt veel advies gedeeld gelukkig. De eerste reactie van de gast was kortweg 'Geweldig'. Daar doe je het voor toch?'
Zo doet Fletcher het
Concreet zijn in de Fletcher hotels, de bar, de receptie en het restaurant zo aangepast dat gasten altijd op 1,5 meter van elkaar blijven. In de restaurants zijn afzettafels gecreëerd, waardoor het bedienend personeel op 1,5 meter afstand van de gasten blijft. Ook de overige openbare ruimtes en terrassen zijn op die manier aangepast. Daarnaast zijn de ontbijtbuffetten zo ingericht dat ook deze voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften zoals die tegenwoordig gelden.
Gasten kunnen in de hotels ook gebruikmaken van à la carte ontbijt en roomservice. Voor roomservice is er in de meeste hotels een speciale app te gebruiken, waardoor de gehele menukaart digitaal beschikbaar is. Middels deze app zijn zowel ontbijt, lunch als diner te bestellen op de hotelkamer. In de hotels zijn voor medewerkers en gasten overal desinfecterende middelen aanwezig en wordt er door middel van posters gewezen op alle richtlijnen, zoals die door het RIVM worden aanbevolen.
Dit bedacht de horeca al op basis van 1,5 meter
- Themakamers in Restaurant Lekkerr in Schoonhoven
- Librije ontwerpt karretje voor bediening op 1,5 meter
- Venster 33: 1,5 meter horeca: bestellen en betalen via app
- Loetje: met afstand de beste biefstuk
- Strandtenten en de 1,5 meter horeca
- Fletcher hotels en de 1,5 meter horeca
- In Den Doofpot: gerechten op trolley's
- Jacob Jan Boerma: parties in de keuken veranderen