'Eerst een ver van je bed show, maar nu realiteit en eigenlijk denk je elke dag dat dit een hele nare droom is. Dat is het niet. Ik lees columns dat de horeca de jaren hiervoor zijn zakken heeft gevuld en nu vooral niet moeten zeuren. Onzin. De mensen in de horeca die ik ken zijn hardwerkende collega’s, vrienden en vooral mensen waar ik grenzeloos respect voor heb. Het is een vak van passie, mensen blij maken en vooral heel hard werken en investeren om mee te blijven doen. Deze situatie is nieuw voor ons. Dit is geen kredietcrisis, geen recessie of dip. Dit is een mokerslag! Gezondheid gaat boven alles en ik begrijp en respecteer alle maatregelen van onze regering.'
Ondersteunen
Blaauw roept op om elkaar een beetje te helpen en te ondersteunen. 'In onze restaurants mogen we nog niet klagen en zien we natuurlijk de couverts teruglopen maar is het nog goed gevuld. Daar zijn we blij mee maar dat is lang niet overal zo. Ik denk, dat we als nuchtere Nederlanders en vooral als de mogelijkheid er nog is ook het leven moeten blijven vieren. Juist nu een beetje meer moeten genieten. Bezoek uw lievelingsrestaurant een keertje extra de komende tijd. Ga voor een drankje of al is het alleen maar voor een hoofdgerecht. Vier het leven in een van de prachtige restaurants of bars in uw omgeving. Van Luttelgeest tot Baarlo. Ze zullen u met open armen ontvangen en verwennen.'
Naast Ron Blaauw zijn er vele collega's met hem die de gasten een hartelijk welkom heten, met daarbij de boodschap dat het team zich topfit voelt en bij twijfel het betreffende personeelslid thuis houdt. Dat nog scherpere hygiëne-eisen worden gehanteerd; deurklinken, toiletten, wasbakken en ook de pinautomaat worden meerdere malen per dag schoongemaakt. Maar ook dat het aantal van 100 couverts niet wordt overschreden en een setting is gecreëerd met voldoende afstand tussen de tafels.
Impact op horeca
Uit onderzoek van KHN over de invloed van het coronavirus op de horeca onder bijna 4.000 horecaondernemers blijkt dat 55% meer annuleringen ervaart van bestaande reserveringen dan normaal. Daarnaast ervaren zij gemiddeld 33% omzetverlies door de adviezen en maatregelen.
KHN verwacht dat de negatieve gevolgen van het coronavirus voor langere tijd merkbaar zullen zijn. De maatregelen krijgen door de aankondigingen vanuit de Verenigde Staten en Den Haag nog meer impact. KHN roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te ondersteunen.
Meer berichten over corona
- Sterrestaurant Bij Jef kiest voor tijdelijke sluiting
- Meer dan 5000 aanvragen werktijdverkorting vanwege coronavirus
- Ron Blaauw roept op: ‘Bezoek uw lievelingsrestaurant een keertje extra de komende tijd’
- Onderzoek KHN: 55 procent meer annuleringen door coronavirus in horeca
- Update: deze maatregelen kun je nemen in de horeca
- Coronavirus: Bierfestival Groningen en Bierdiner verplaatst