De presentatie vond plaats tijdens de Gastronomie 2019 in de RAI Amsterdam. Naast de talenten van het jaar, chefs van het jaar en restaurants van het jaar in diverse prijscategorieën, benoemde Jan van Lissum - initiatiefnemer van deze prijzen - in 2019 voor het eerst ook een souschef van het jaar. Omdat het een duo-functie betreft van Ivan Beusink en Yascha Oosterberg, besloot Proefschrift Restaurants beide koks dezelfde waardering te geven.
Eerste souschef award
Proefschrift Restaurants is de eerste ‘eetgids’ die een award in het leven riep voor souschefs. ‘Deze zeer kundige mensen op de achtergrond geven we zo de credits die ze verdienen. Zonder zijn excellente souschef is geen enkele topchef in staat om zijn hoge positie op de ranglijst vast te houden’, aldus de initiatiefnemers.
'Grootste verantwoordelijkheid'
‘Ook als de chef zelf wél aanwezig is, draagt de sous vaak de grootste verantwoordelijkheid voor alle gerechten. Hij stuurt namelijk de keukenmensen aan, zorgt ervoor dat elk bord volledig aan de eisen van zijn chef voldoet en dat smaken, cuissons en presentaties optimaal zijn. Door de huidige stand van zaken in de restaurantwereld, met de personeelstekorten en het gevaar dat de beste mensen weggelokt worden door collega’s, is de souschef belangrijker dan ooit.’