Hudson's Bay vangt bot in zaak ontruiming restaurant Ron Blaauw

Hudson's Bay vangt bot in zaak ontruiming restaurant Ron Blaauw

Hudson's Bay heeft in de rechtbank in Amsterdam bot gevangen in haar zaak tegen chef-kok Ron Blaauw. Het warenhuis eiste vorige week in een kort geding ontruiming van restaurant Ron Gastrobar Indonesia Downtown in het warenhuis in de hoofdstad.

Ron Blaauw opende in 2017 zijn culinaire sprookje, genaamd Nacarat op de vijfde verdieping van Hudson's Bay aan het Rokin in Amsterdam. Vastgelegd werd dat Blaauw als onderhuurder van Hudson's Bay een jaarhuur van 95.000 euro zou gaan betalen, of 7 procent van een op de omzet gebaseerde huurprijs.  Zelf zegt Blaauw zo'n anderhalf miljoen euro te hebben geïnvesteerd in het restaurant dat hij in november 2018 omdoopte tot Ron Gastrobar Indonesia Downtown.

‘Nacarat sloeg niet aan, zoals gehoopt’, vertelt Blaauw over de reden van de naam- en conceptwijziging. 'We werden teveel gelinkt aan het warenhuis. Met een eigen ingang en toilet werden we een onafhankelijk restaurant. Indonesia Downtown loopt vanaf het eerste moment goed.'

Ron Gastrobar Indonesia Downtown

Huurachterstand

Het huwelijk tussen Hudson's Bay en Ron Blaauw toont al snel de eerste scheurtjes. In juni 2018 heeft de chef-kok en ondernemer een huurachterstand van vier maanden vanwege 'diverse geschillen die waren ontstaan over de wederzijdse rechten en verplichtingen.' Blaauw: 'Onder andere ten aanzien van de kosten van door Hudson's Bay gedane investeringen.' Aan opschorting van de huur komt een einde, als door beide partijen een vaststellingsovereenkomst wordt ondertekend waarin Hudson's Bay een deel van de huurachterstand kwijtscheldt ter compensatie van die investeringen, en Blaauw belooft aan zijn huurverplichting te voldoen.

Dreigend faillissement

In mei van dit jaar stopt Blaauw echter opnieuw met het tijdig betalen van de huur, omdat hij geen openheid van zaken krijgt over de stand van zaken bij Hudson's Bay. 'We hebben besloten met gestrekt been erin te gaan', zegt hij.' In de pers wordt dan immers geschreven over het dreigende faillissement van het warenhuis. 'In het Amsterdamse hoorde we ook het een en ander. En het feit dat er meer mensen bij ons in het restaurant zaten, dan dat in het warenhuis rondliepen was voor mij ook wel een teken dat het niet lekker ging.' Blaauw stelt recht te hebben op meer informatie, omdat een faillissement van Hudson's Bay forse financiële schade zou opleveren voor de ondernemer. Immers kan hij de contractuele schadevergoeding dan alleen als concurrente vordering bij de curator indienen met de onzekerheid dat er geen betaling uit de boedel zal volgen. Met het oog daarop eist Blaauw dat Hudson's Bay een gereserveerde rekening opent waarop de huur zal worden voldaan en dat dit aan Blaauw toekomt als het daadwerkelijk tot een faillissement komt.

Restaurant is zelfvoorzienend

Blaauw vertelt dat hij de kans nihil acht dat hij moet vertrekken, wanneer het warenhuis de deuren sluit. 'Misschien blijft Hudson's nog wel tien jaar huren, zonder er een warenhuis in te hebben. Wij hebben in ieder geval zwart op wit staan, dat we onze investering van het restaurant terugkrijgen plus de boekwaarde wanneer zij eerder vertrekken dan wij. Hier ben ik nu natuurlijk heel blij mee. Dus ik heb er geen slapeloze nachten van. Belangrijkste is dat we gewoon kunnen blijven zitten, want ook zonder Hudson's draaien we prachtig. We zitten iedere avond vol.' Ter zitting heeft Hudson's Bay toegezegd de contactgegevens van de hoofdverhuurder aan Blaauw te verstrekken, waardoor hij de mogelijkheden kan bespreken om hoofdhuurder te worden van het gehuurde. Dit omdat het restaurant zelfvoorzienend is en zonder het warenhuis geëxploiteerd kan worden.

Beslissing rechter

Ondanks herhaalde verzoeken daartoe, wilde Hudson's Bay niet met de ondernemer in gesprek gaan over de toekomst. 'In de gegeven omstandigheden is de verwachting dat de bodemrechter zal oordelen dat deze tekortkomingen ontbinding van de huurovereenkomst niet rechtvaardigen', zo luidt de beoordeling van de kort gedingrechter. 'De gedaagde is tot op heden, weliswaar niet altijd tijdig, steeds haar betalingsverplichtingen uiteindelijk nagekomen.'

'Geen openheid'

'De exploitatie van het warenhuis is verder niet zo succesvol verlopen als initieel verwacht', vervolgt de rechter in de beslissing. 'Onbetwist is gebleven dat Hudson's Bay daarover geen openheid heeft gegeven, terwijl na het sluiten van de vaststellingsovereenkomst in de media geruchten rond gingen dat het warenhuis per 1 januari 2020 zou gaan sluiten, iets wat ook blijkt uit de website van CNV. Een en ander zal grote gevolgen hebben, vooral nu contractueel is bepaald dat de huurovereenkomst met Blaauw kan worden beëindigd. 'Daarbij geldt dat hij grote investeringen heeft gedaan in het gehuurde.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.