KHN-voorzitter Robèr Willemsen geeft aan dat de eerste prioriteit van 2019 de situatie op de arbeidsmarkt is. 'Het is voor veel bedrijven ontzettend moeilijk om aan voldoende, goede mensen te komen. Het is natuurlijk in eerste instantie te danken aan de groei van de branche. Maar we zullen nog meer moeten doen om mensen aan ons te binden.'
Om de uitdagingen te schetsen ontwikkelde KHN een infographic die de situatie van de arbeidsmarkt horeca in beeld brengt.
In 2018 waren er 444.000 mensen werkzaam in de horeca. De verwachting is dat dat er in 2025 540.000 zijn. Van alle medewerkers in de horeca werkt gemiddeld 47% er na een half jaar nog steeds. Na 5,5 jaar is dat 35%, voor koks is dat 50% en voor de bediening 35%.
Een medewerker blijft gemiddeld 2,5 jaar bij hetzelfde bedrijf. De meeste baanwisselingen vinden plaats bij restaurants. Die werken ieder jaar 45% van hun medewerkers in.
Arbeidsmarkt horeca: tekort in 2015
Medio 2018 zijn er 23.000 openstaande vacatures in de horeca. Het grootste tekort is bij koks. De verwachting is dat er in 2025 een tekort is van 60.100 tot 67.400 medewerkers in de bediening en 16.000 tot 17.800 koks.