Gert Blom (47) draagt sterrenrestaurant Amarone Rotterdam per 1 juli 2018 over aan chef Jan van Dobben. Van Dobben was sinds juli 2017 al mede-eigenaar en werkt sinds 2012 bij Amarone. De 29-jarige Van Dobben is nu honderd procent eigenaar van het Rotterdamse restaurant, waarin zijn echtgenote en oenoloog Yoshiko van Dobben-Takayama de rol van gastvrouw-sommelier vervult.
Gert Blom
Volgens Gert Blom is het voor hem tijd om Amarone Rotterdam los te laten. Het proces ging echter sneller dan hij zelf dacht. ‘Ik kreeg steeds vaker aanvragen voor bijzondere culinaire evenementen en om te adviseren bij horecaprojecten. Supermooi om te doen, maar niet goed te combineren met Amarone. De afgelopen jaren liep het al heel goed met Jan als chef in de keuken en sinds vorig jaar als mede-eigenaar. Dat deed me inzien dat ik Amarone met een gerust hart zou kunnen overdragen. Na 1 juli ga ik me onder meer richten op advisering en productontwikkeling, maar blijf ik ook samenwerken met Jan bij grote partijen en caterings.’
Chef Van Dobben: al zes jaar bij Amarone Rotterdam
Jan van Dobben ziet met de overname een wens in vervulling gaan. ‘Mijn vrouw Yoshiko en ik hadden altijd al de ambitie om een eigen zaak te beginnen en we hadden concrete plannen om naar Japan te gaan. Toch bleek ons hart bij Amarone te liggen. Na 6 jaar bij Amarone, waarvan een jaar gedeeld eigenaarschap, gaan we Amarone nu helemaal samendoen.’
‘We hebben een sterk team aan de voorkant met maître Björn van Engeland, sommelier Shannon Hofman die al jaren bij ons werkt en een sterke groei heeft doorgemaakt en mijn vrouw Yoshiko als gastvrouw-sommelier. Het keukenteam blijft ongewijzigd met Yuri Wattimena als mijn sous-chef. Afgelopen jaar hebben we het kookniveau een stapje hoger gebracht, zijn er kleine aanpassingen in het interieur gedaan en is de buitenzijde opgeknapt.’
Prijs voor Wijn-Spijs Specialist
Yoshiko van Dobben-Takayama (39) vervult de rol van gastvrouw-sommelier en is verantwoordelijk voor de wijnkaart. De Japanse is in haar geboorteland opgeleid als sommelier en studeerde in Frankrijk af als oenoloog. Ze werkte onder meer bij tweesterrenrestaurant &moshik in Amsterdam en negen jaar bij driesterrenrestaurant L’Arnsbourg in de Franse Elzas, waar ze onder meer chef de cave was. In 2015 werd ze door restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen tot Wijn-Spijs Specialist van het jaar. Het paar leerde elkaar kennen toen ze beiden in L’Arnsbourg werkten.
Over restaurant Amarone
Amarone Rotterdam opende in 2006 en is sinds 2007 in het bezit van een Michelinster. Het restaurant staat bekend om zijn betaalbare topgastronomie, ontspannen gastbenadering en de bijzondere wijnkaart met een unieke en grote collectie Amarone-wijnen. Met als basis de klassieke Franse keuken kookt chef Jan van Dobben internationaal met subtiele Japanse invloeden, verkregen door zijn jaarlijkse reizen naar Japan waar hij op zoek gaat naar nieuwe producten en technieken. Ook de inrichting is internationaal met eyecatchers als de prachtige eikenhouten panelen rond de open keuken, de transparante wijnkast en bijzondere hanglampen.
Foto's Anja Roubos | Foodie Records