Rantree Maastricht: 'Michelin zelf verzocht om Bib Gourmand te laten vervallen'

Rantree Maastricht: 'Michelin zelf verzocht om Bib Gourmand te laten vervallen'
Ralph en Jennifer Hermans, Rantree Maastricht (archief MH)

Jennifer en Ralph Hermans van Rantree in Maastricht hebben Michelin geschreven met het verzoek de Bib Gourmand te laten vervallen. Waarom?

‘We gaan Rantree  Maastricht op een paar punten aanpassen. En na lang wikken en wegen hebben we besloten om afscheid te nemen van het driegangen Bib Gourmand menu voor maximaal 37 euro. Het is niet zo dat we ons te goed voelen voor een Bib Gourmand, dat zeker niet. Maar we voelen ons geremd door dit menu voor die vaste prijs. We gaan naar 39,50 euro voor een driegangenmenu.’

Jennifer en Ralph Hermans kregen de Bib Gourmand eind 2014 voor 2015. Ze schreven Michelin zelf aan met het verzoek de Bib nu weg te nemen. ‘Werner Loens is geweest en zijn advies was in eerste instantie om dan het aantal amuses in te krimpen. Maar als we een viertje hebben, waarvan eentje het Bib Gourmand menu wil, en de overige drie gasten ons eigen Rantree menu van vier gangen voor 57,50 euro, dan krijgen alle gasten natuurlijk dezelfde amuses. Daar willen we ook zeker niet van afstappen.’

Ander voorbeeld dat Jennifer Hermans geeft is de prijs-afhankelijkheid die de Bib met zich meebrengt. ‘Nu hebben we een menu met heilbot erin. Dat staat vast beschreven, bijvoorbeeld op onze site, maar ik kan de huidige prijsstijgingen van de heilbot niet doorvoeren omdat we vast zitten aan die max van 37 euro. Dan leveren we dus zelf marge in en dat kan ook niet de bedoeling zijn.’

‘We hebben er echt lang over nagedacht en waren destijds toen de Bib kwam ook dolblij, maar nu is het tijd voor een volgende stap. En dat is geen ster hoor… Die verwachting leeft niet bij ons. We hebben onze voornemens gedeeld met Michelin, ook die van de nieuwbouw. Daar zijn we heel eerlijk over geweest. Dat het vervallen van die Bib voor zoveel ophef zou zorgen, dat had ik niet verwacht…’ besluit Hermans

Nieuwbouw voor Rantree Maastricht

Over de nieuwbouwplannen van Rantree kan Hermans niet veel loslaten. ‘Er is nog niet getekend. Vandaar. Maar ik hoop en verwacht dat het doorgaat, maar tot er honderd procent zekerheid is, brengen we geen details naar buiten.’

Het stel huurt nu het vastgoed van restaurant Rantree aan de Kesselskade, maar wil graag eigenaar worden van de stenen. ‘In hartje stad gaat dat echter niet. Maar we vinden onszelf te jong om nog dertig jaar te gaan huren. We gaan nu naar buiten de stad, naar een eigen pand.’

Ralph Hermans en Jennifer Silvius-Hermans

Hermans heeft als souschef gewerkt bij De Kristalijn* in Genk, bij Toine Hermsen* in Maastricht en bij L’Atelier in Gulpen. Partner Jennifer werkte bij Le Sapiche* in Gulpen en ook bij L’Atelier en De Kristalijn*. Ze werd als eerste Nederlandse én eerste vrouw in 2012 door Gault Millau uitgeroepen tot Beste Sommelier van België. Beiden werkten bij De Kristalijn toen deze zaak zijn ster kreeg van Michelin. Ze startten Rantree in 2014. 

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.