Na de komst van zeven streetart kunstenaars die de vrije hand kregen en zijn restaurant volledig transformeerden, draaide het in het hoofd van chef Tielman op volle toeren, zo laat hij weten. 'De kunstwerken zorgden voor zo’n boost aan inspiratie en creativiteit. Wat ik ervoer toen ik opnieuw mijn zaak binnenstapte, wil ik ook dat onze gasten ervaren’, vertelt Tielman.
'ER ZITTEN ZOVEEL SMAKEN IN MIJN HOOFD.
DIE MOET IK KUNNEN DELEN.
DIE WÍL IK DELEN MET MIJN GASTEN'
Avontuur
'Waar eerst de kaart voor langere tijd gelijk bleef, wordt nu elke dag een avontuur. ‘Ik moet de ruimte hebben voor mijn creativiteit’, aldus de chef. ‘Als ik mooie producten kan krijgen, dan wil ik daar iets mee kunnen maken. Als ik een nieuwe techniek wil testen, dan wil ik dat doen. Er zitten zo veel smaken in mijn hoofd, die moet ik kunnen maken. Die wil ik delen met mijn gasten. Dan moet ik niet gebonden zijn aan gerechten die al drie maanden op de kaart staan. Maar natuurlijk zijn er ook favorieten; van de gasten, maar zeker ook van mij. Die blijven zeker bestaan.’
Nieuw ontwikkelde smaken
De nieuwe manier van werken betekent dat de kaart er bijna dagelijks anders uitziet. 'Natuurlijk hebben de gasten de keuze. Zo is er een menu met de 'klassiekers' met zo’n zes tot tien gerechten, maar ze kunnen ook de totale uitdaging met mij aangaan en kiezen voor nét nieuw ontwikkelde smaken en technieken. Dit menu varieert tussen de twaalf en zestien gerechten. Dan is er nog de keuze voor een combinatie van die twee: tradition meets innovation. Een menu met zo'n twintig gerechtjes. Ook blijft het mogelijk à la carte te eten.’
Het nieuwe concept bij Cucina del Mondo gaat in per 9 november a.s. De prijzen van de menu’s variëren van € 99 tot € 169.
Aanbetaling
Cucina Del Mondo liet dinsdag 17 oktober weten ook te gaan werken met een aanbetaling bij reserveren. Recent kondigde Richard van Oostenbrugge eenzelfde maatregel aan voor reserveringen bij zijn nieuwe restaurant 212 in Amsterdam. Servais Tielman maakt zijn beslissing op Facebook bekend en krijgt hierop bijval van diverse chefs. Voortaan vraagt hij aan gasten een aanbetaling van 25 euro per persoon om no show te voorkomen. Tielman spreekt van een ‘pittige beslissing’. ‘Maar we hopen dat gasten begrip hebben voor onze kant. No shows zijn voor ons het verschil tussen winst en verlies. That’s the reason.’