De horeca – nog altijd zonder cao – blijft achter bij deze landelijke loonstijging. Vorig jaar werden de lonen in het AVR (Arbeidsvoorwaarden Reglement van KHN) verhoogd met 0,7 procent met ingang van 1 januari 2016. Exact hetzelfde percentage als de inflatie (raming cbs uit oktober 2015).
Voor dit jaar (2017) staat in het AVR van KHN ook weer een loonstijging voor vakkrachten, dit keer van 0,4 procent met ingang van 1 januari. Hiermee volgt het weer het inflatiecfijfer van het CBS van 0,4 procent. Het wettelijk minimumloon stijgt met 0,94 procent en dit wordt – verplicht – doorgevoerd in de loontabellen van KHN.
Horeca 'slechts betalende bedrijfstak'
De AVR is niet verplicht voor horecaondernemers en niet elke branchegenoot heeft zich aangesloten bij KHN. CAO-deskundige Harry Vogels zegt dat de horeca is afgezakt tot een van de slechts betalende bedrijfstakken in Nederland (Misset Horeca, nummer 1 van 6 januari 2017).
Leestip:
Interview met Robèr Willemsen, voorzitter KHN over imago, cao overuren.
Landelijke situatie
De landelijke loonstijging was vorig jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Die graadmeter voor de stijging van de consumentenprijzen bleef met 0,3 procent steken op het laagste niveau sinds 1987. Daardoor nam de koopkracht flink toe. Het verschil tussen de loon- en de prijsstijgingen liep in de tweede helft van het jaar wel terug, omdat de inflatie langzaam is begonnen aan een opmars.
De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent, vooral dankzij de ontwikkelingen in het onderwijs. Andere bedrijfstakken waar de lonen flink stegen waren de bouw en de verhuur en handel van onroerend goed. In de financiële dienstverlening bleef de toename het meest beperkt.
Oude horeca-cao
De oude Horeca cao kent geen jaarlijkse verhogingen meer. Als de oude Horeca cao nog van toepassing is op de arbeidsovereenkomst dan heeft uw medewerker alleen recht op een prestatieverhoging (advies KHN 2%).