Wadvissers Jan en Barbara Geertsema zijn de initiatiefnemers van visserscollectief Goede Vissers en vissen volgens de Waddengoud-standaards voor duurzame waddenvis. Naast hun Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog bouwen ze nu een fileerlokaal. Daar willen ze consumenten, koks, vissers en andere geïnteresseerden leren om van alle delen van de vis, schaal- en schelpdieren diverse visproducten te maken. Onder meer vis fileren, vissoep en -sauzen maken, vis roken en het verwerken van strandkrab en zeesla komen hier aan de orde.
‘Ook willen we van hieruit met mensen het wad op om ze te laten zien wat wij als kustvissers doen. Ze mogen dan ook gewoon meehelpen met vissen. Op die manier proberen we niet alleen vissers en viseters dichter bij elkaar te brengen, maar ook om jonge mensen en vissers te interesseren voor het beroep van kleinschalige kustvisser. Daar zijn er vandaag de dag nog maar weinig van’, aldus Jan en Barbara. Voor het fileerlokaal is in totaal €40.000 nodig, waarvan er inmiddels €20.000 binnen is.
Benefietlunch
De benefietlunch vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur in restaurant Wannee aan de Rengerslaan 8 in Leeuwarden. De kosten bedragen 55 euro p.p. voor een vijfgangenlunch, inclusief tafelwater, wijn en koffie. Voor vegetariërs en niet-visliefhebbers is er een vegetarisch menu. Opgeven kan via de link naar Couverts op de Facebookpagina van de ‘Goede Vissers Benefiet Lunch’ of de Facebookpagina van Willem Schaafsma. Er zijn 90 plaatsen en vol is vol. De netto opbrengst gaat naar de crowdfundingsactie.
Geïnteresseerden kunnen overigens ook een donatie doen voor het crowdfundingsproject door in de voorverkoop op www.crowdaboutnow.nl/tailand alvast diverse visproducten en vistochten te bestellen. Het crowdfundingsplatform staat onder toezicht van de overheid (AFM).