Het kan wel, maar het mag niet

Officieel is nog niet bekend dat de avondklok wordt verlengd, dat de lockdown wordt voortgezet en de terrassen niet open mogen. Natuurlijk is dat nieuws al wel uitgelekt. Vanavond zal premier Rutte bekendmaken dat de horeca voorlopig nog geen gasten mag ontvangen. De heropening horeca wordt uitgesteld.

Het is de zoveelste teleurstelling voor horecaondernemers. Liet de horeca vorig jaar niet zien dat de horeca veilig open kan? Dat er met de huidige regels prima veilig gasten ‘op anderhalve meter afstand’ ontvangen kunnen worden? Het kan wel, maar het mag niet.

Er worden experimenten gehouden, de zogenaamde fieldlabs, waarbij wordt onderzocht hoe je veilig een evenement, congres, voetbalwedstrijd of concert met negatief getest publiek kunt organiseren in coronatijd zonder dat de bezoekers anderhalve meter afstand tot elkaar hoeven te houden. En wat blijkt? Je kunt dus iets organiseren met publiek zonder dat mensen massaal besmet worden. Het kan wel, maar het mag niet.

Het lijkt erop dat de regering tijd wil rekken, totdat miljoenen mensen zijn gevaccineerd. Ze weten best dat de horeca verantwoord gasten kan ontvangen of dat in een voetbalstadion veilig mensen kunnen zitten, maar de angst regeert nog steeds. Er is voor gekozen met zakken geld bedrijven te helpen deze crisis door te komen, in plaats van ondernemers te laten ondernemen. Echter, als dat de keuze voorlopig blijft, pak dan ook door met die steun. Zorg er dan voor dat ondernemers écht gecompenseerd worden voor de verplichte sluiting en kom ze tegemoet bij het aflossen van hun opgebouwde schuldenberg.

Ik ga ervan uit dat de horeca in ieder geval weer (een beetje) open is als de volgende editie van Misset Horeca verschijnt, op 6 april. Ondertussen houd ik me vast aan de woorden van Bas Rasker, goed voor dertien horecabedrijven. Rasker is gepokt en gemazeld in de nog harder getroffen reiswereld en heeft er leren relativeren. Hij zegt in een interview met Misset Horeca: ‘Over een maand of twee, drie is dit voorbij en alles weer bij het oude. Ik verwacht dat we in april weer open mogen en in juni weer op 80 procent van normaal zitten.’

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.